Viidakkokurkkusalaatti

Viidakkokurkku on hieno raaka-aine kesäsalaattiin, sillä sitä saa lähinnä itse kasvattamalla. Se ei ole oikeastaan kurkku lainkaan. Tätä minivihannesta on kutsuttu  hapankurkuksi tai hiirimeloniksi. Se on alun perin meksikolainen vihannes, joka kasvaa voimakaskasvuisena köynnöksenä ja viljellään kuten kurkkua.

Poimi hedelmät nuorina, jolloin niiden maku on parhaimmillaan – hieman imelä, hieman hapan. Se sopii ehkä paremmin aikuiseen makuun, vaikka ulkonäkö lapsia houkutteleekin.

Pilko haluamiasi vihanneksia halkaistujen viidakkokurkkujen kanssa salaattipedin päälle. Kirsikkatomaatit ja retiisit sopivat hyvin, joukkoon vähän kevät- tai hopeasipulia tai ruohosipulia.

Salaattikastikkeeksi sopii sinappivinaigrette, jossa on 1 osa viinietikkaa, 3 osaa rypsiöljyä ja mausteena valkosipulia, suolaa ja reilu roppaus sokeria sekä Dijon-sinappia maun mukaan. Mielestämme parasta on sellainen sinappi, jossa on mukana kokonaisia sinapinsiemeniä. Voimakkaista mauista pitävä sekoittaa joukkoon chililastuja.

Jos höyläät salaattiin  parmesaanilastuja tai paistat päälle vuohenjuustokiekkoja, saat mehevän alkupalan tai  kevyen kesälounaan.