Uunissa paahdetut kurpitsalohkot

Halkaise ja lohko talvikurpitsa. Siemeniä ei tarvitse poistaa, ellet halua, sillä ne voi tarvittaessa nipsaista pois kypsennyksen jälkeen. Kuoriminenkaan ennen paahtamista ei ole tarpeen, sillä se irtoaa helposti kypsästä kurpitsasta.

Lado lohkot vieretysten uunipellille, sivele ne öljyllä, mausta suolalla, pippurilla, hunajalla ja muilla mieluisilla mausteilla. Esimerkiksi chili, paprikajauhe, rosmariini ja timjami sopivat tähän hyvin. Kypsennä uunissa 180-200 °. Aikaa kuluu sen mukaan, kuinka suuria lohkot ovat. Kypsään kurpitsaan uppoaa tikku helposti, mutta jatka paahtamista sen verran, että kurpitsat saavat hieman väriä.

Tarjoa sellaisenaan lisukkeena. Kurpitsan maku on mieto ja kaipaa hieman happoa, joten pirskottele päälle sitruunamehua maun mukaan tai laita tarjolle sitruunan lohkoja ruokailijoiden itse annosteltavaksi.

Uunikurpitsa on myös erinomainen kurpitsaisen sosekeiton perusaine, sillä paahdettuna se antaa soppaan ihanan, pähkinäisen maun. Samasta syystä se sopii huolimattomasti soseutettuna risottoon.