Sipulikeitto

Tämän helppotekoisen sipulikeiton  makumaailmassa on harissan tulisuutta, joka on lainaa pohjoisesta Afrikasta. Sipulin karamellisointi jätetään kokonaan väliin ja keitto valmistuukin nopeasti.

Suikaloi tai kuutio kilo kepa- eli tavallista keltasipulia. Pyörittele sipulia öljyssä pannulla tai isossa kattilassa ja heitä mukaan silputtu valkosipulin kynsi. Kuullota, kunnes sipulit laiskistuvat, mutta ruskistaa niitä ei tarvitse. Lisää halutessasi tilkka valkoviiniä ja vielä kasvis- tai lihalientä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Mausta mustapippurilla, laakerinlehdellä, timjamilla ja lorauksella siirappia. Sekoita joukkoon ruokalusikallinen harissatahnaa. Se antaa tulisuutta ja kaunista väriä. Jos tuntuu, että keiton väri on liian vaalea, lisää pieni tilkka soijakastiketta. Hauduttele puolisen tuntia, tai kunnes sipulit ovat pehmeitä ja maut tekeytyneet. Jos keitto on liian sakeaa, lisää lientä. Silppua lopuksi päälle runsaasti silopersiljaa tai tuoretta lipstikkaa.

Tarjoa paahdetun tuoreen leivän kanssa. Jokainen ruokailija voi raastaa itse lautaselle keiton päälle voimakkaan makuista gryere- tms juustoa.