Mahdottoman helppo maa-artisokkakeitto
Muhkuraista maa-artisokkaa on todella hankalaa ja hidasta kuoria, ellei halua hyväksyä suurta hävikin määrää. Tätä soppaa valmistaessasi kuorihävikkiä ei tule lainkaan.
Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla. Laita puhtaat mukulat kylmään, sitruunalla maustettuun veteen odottamaan, jotta ne eivät tummu.
Kuullota kattilan pohjalla lempeästi isohko sipuli lohkottuna ja pienehkö valkosipulin kynsi pilkottuna. Lisää kasvislientä ja pari lohkottua, jauhoista perunaa. Kun nämä ovat hetken kypsyneet, lisää tasakokoisiksi palastellut maa-artisokat. Tarkoitus on, että vihannekset kypsyisivät yhtä aikaa. Joskus on vaikeaa ajoittaa eri ainesten kypsyminen samanaikaiseksi. On kuitenkin parempi, että perunat ylikypsyvät kuin että maa-artisokka kypsyy yli, sillä siitä sen maku kärsii.
Keitto tarvitsee mausteeksi pippuria ja mahdollisesti suolaa. Viimesitele esimerkiksi jollakin näistä tavoista, joista kannattaa valita vain yksi tai kaksi kerrallaan, jotta makukimara ei kilpaile maa-artisokan hienostunut maun kanssa:
- Ripauksella muskottipähkinää ja sherryä tai madeiraa
- Rosmariinilla, timjamilla tai lipstikalla (mutta lisää valitsemasi yrtti kypsymään jo keittämisen alkuvaiheessa)
- Sitruunankuoriraasteella
- Maustetulla tuorejuustolla (esimerkiksi ruohosipuli)
Soseuta sauvasekoittimella ja lorauta joukkoon hieman kermaa tai mieleistäsi kasviskermaa. Koristeeksi sopivat rapeaksi paahdetut pekonin palaset tai paistetut sienet ja kevyt maitovaahtopilvi.