Lipstikkasuola

Itse tehtynä yrttisuolan suolapitoisuutta on helppo itse säädellä. Suolaa voi laittaa mukaan vain murto-osan yrtin määrästä tai yrttiä voi laittaa mukaan vain vähän aromatisoimaan suolaa. Lipstikka eli liperi on mainio yrttisuolan raaka-aine, sillä sen maku sopii niin moniin ruokiin. Vaikka sen aromi on vahva, se ei ota ruuissa pääosaa.

Samalla tavalla yrttisuolaa kannattaa tehdä muistakin yrteistä. Erinomaisia ovat esimerkiksi karhunlaukka, mintut, ruohosipuli, timjami ja persilja.

Lipstikkasuolan voi tehdä sekä tuoreista lehdistä murskaamalla lehdet ja suola yhdessä ja  kuivattamalla seoksen viimeiseksi. Tässä suola tehdään kuivatuista lehdistä. 

Murskaa kuivatut lipstikanlehdet pienemmäksi esim. morttelissa. Lisää merisuolaa makusi mukaan, esim. 1 rkl desilitraan lipstikkamursketta. Hiero lehdet ja suola yhteen, kunnes lipstikka muuttuu lähes jauheeksi. Tämän vaiheen voi myös tehdä nopeasti tehosekoittimessa. 

Käytä makusi mukaista suolaa, esimerkiksi  joko hienoa tai karkeaa merisuolaa, kauniin  kiteistä Maldon-suolaa tai Pan-suolaa.

Säilytä lipstikkasuola tiiviissä purkissa valolta suojattuna.