Kvittenihillo

Monen mielestä paras hillo tehdään ruusukvitteneistä (Chaenomeles). Niiden sitruunainen aromi tulee parhaiten esiin kypsennyksen myötä, eikä  monia ainesosia tarvita. Lisää vain sokeri, sillä kvitteneissä on jo itsessään runsaasti pektiiniä. Mutta jos haluat maustaa, esimerkiksi vanilja tai kardemumma sopivat hilloon hyvin.

Kvitteneitä ei tarvitse kuoria, mutta poista siemenet. Varustaudu tukevalla veitsellä, sillä hedelmät ovat aika kovia ja hankalasti paloiteltavissa. Se onkin homman ainoa huono puoli. Keittele sokerin kanssa, kunnes hedelmäpalat pehmenevät. Sopiva sokerin määrä on esimerkiksi 500 g sokeria ja yksi kilo hedelmiä. Tai puolet ja puolet. Oma makumieltymys ratkaisee. Lisää tarvittaessa alkuvaiheessa vesitilkka kattilaan, jotta ainekset eivät tartu pohjaan. Valmiin hilloin sopii soseuttaa, jos huvittaa.

Ruusukvitteneistä onnistuu marmeladikin eikä yleensä tarvita edes hyytelöimisainetta.  Kannattaa tehdä koe-erä ja annostella tarvittaessa hyytymisen edistämiseksi vaikkapa agar-jauhetta kiehuvaan nesteeseeen.