Kupillinen mausteista kurpitsakeittoa

Paloittele kurpitsa ja poista siemenet. Keitosta tulee  erityisen täyteläistä, jos kypsennät kurpitsalohkot uunissa öljyllä siveltynä ja lorautat päälle ripauksen juoksevaa hunajaa. Voit paahtaa lohkot kuorineen, sillä malto irtoaa kypsänä helposti lusikalla. Mutta ilman uuniakin pärjäät. Kypsennä silloin kurpitsalohkot kuorittuna ja siemenet poistettuna kattilassa muiden vihannesten kanssa.

Aloita vihannesten kypsyttäminen herättelemällä mausteet. Kuumenna öljyssä teelusikallinen jauhettua jeeraa, chiliä ja kurkumaa, ruokalusikallinen silputtua inkivääriä ja pari valkosipulin kynttä. Lisää joukkoon paloiteltu sipuli ja pyörittele aineksia, jotta ne kuullottuvat mutta eivät pala. Lisää kuumaa kasvislientä ja pari lohkottua perunaa. Proteiinilisän saat keittoon heittämällä vihannesten joukkoon punaisia linssejä. Keitä kypsiksi ja soseuta sauvasekoittimella. Jos paahdoit kurpitsat uunissa, lisää ne joukkoon vasta ennen soseuttamista.

Viimeistele maku tilkalla sitruunamehua, sillä keitto kaipaa hieman happoa. Lisää kasvislientä tai vettä,  jos keitto on liian sakeaa. Tarkista myös suolan määrä. Vahvojen muiden makujen ansiosta sitä ei välttämättä tarvita kovin paljoa.

Tarjoile paahdetun tuoreen leivän kanssa. Jos pyyhkäiset paahdetun leivän pintaa tuoreella valkosipulin kynnellä, nousee se  uudelle tasolle.

Kurpitsakeiton pintaan sopivat paahdetut kurpitsansiemenet ja persilja- tai lipstikkasilppu. Kivan säväyksen antaa myös ropsaus  ruskeanpunaista sumakkimaustetta.

Soppaan sopivat leivän sijaan myös paahdetut krutongit.  Vähäkaloriset krutongit valmistuvat leivänpaahtimessa. Sivele paahdetut leivät valkosipulin kynnellä ja leikkaa kuutioiksi. Tarjoile krutongit kulhosta jokaisen ruokailijan itse annosteltaviksi.