Gremolata
Monikäyttöinen, paksu yrttiöljy, jota käytetään maustekastikkeena. Annostellaan suoraan lautaselle oman maun mukaan. Sopii lihapatoihin (esim. osso buco), pastan kera, paistetun kalan ja lihan kanssa.
Gremolatan pohjana on iso kourallinen basilikaa ja/tai persiljaa. Silppua ne ja lisää mausteeksi muita yrttejä, jos halutat. Lisää reilu ropsaus suolaa ja ripaus pippuria sekä öljyä niin paljon, että yrtit peittyvät. Myös valkosipuli sopii joukkoon maun mukaan annosteltuna. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta sitruunan mehulla ja kuoriraasteella.
Jos haluat astetta hienostuneemman seoksen, hiero yrtit ja suola öljytilkan kera laakeassa morttelissa, kunnes saat aikaiseksi tasaisen massan. Lopuksi lisää haluamasi määrä öljyä voimakkaasti sekoittaen. Näin valmistettuna yrttien maut todella aukeavat esiin.
