Kuva 1.

Kuva 2.

Kuva 3.

Kuva 4.

Ryhmäruusut ovat oikukkaita hienohelmoja
– mutta näin saat ne menestymään

Upeat ryhmäruusut eivät tyydy vähään mutta palkitsevat viihtyessään pitkällä ja näyttävällä kukinnalla. Kasvupaikan vaativuutta korostaa se, että ne ovat Suomen oloissa menestysalueensa äärilaidoilla. Istutettaessa juuristoa täytyy kohdella erityisen varovaisesti, erityisesti, jos kyseessä ei ole täysin juurtunut astiataimi. Juuriston käsittely voi hidastaa tai jopa pysäyttää kasvun. Jos näin käy, kukinta viivästyy tai taimi voi jopa kuolla. Mutta myös päinvastoin: kun istutus ei keskeytä juuriston kehittymistä ja taimen kasvua, kukinta-aika saavutetaan varhaisemmin.

 

Tantop Royal -pakkaus tekee istutuksen helpoksi ja takaa varman kasvuunlähdön

Verkko suojaa herkkää juuristoa

Rosen Tauntaun kehittelemä ruusujen istutuspakkaus varmistaa kasvuunlähdön ja istutus on helppoa. Pakkauksessa on ainutlaatuista astian sisällä oleva suojaverkko, joka estää paakun hajoamisen ruukkua poistettaessa silloinkin, kun juuristo ei vielä täytä koko astiaa.

Verkkoa ei istutettaessa poisteta. Verkko on valmistettu ohuesta rautalangasta ja se hapettuu ja häviää maassa itsekseen.

Taimet on tarhalla valmisteltu istutusvalmiiksi

Tantop-ruusuille on tehty istutusleikkaus ja versot suojattu kasvivahalla kuivumiselta. Vahaa ei missään tapauksessa saa rapsutella pois, vaan se murenee aikanaan itsekseen. Silmut työntyvät vaivatta vahan läpi. Vahaus on oleellisen tärkeä, sillä ilman sitä versot ja silmut altistuvat kuivumiselle.

Kasvualusta on lannoitettu pitkävaikutteisella ravinteella, joka on tärkeä osa ruusun kotiutumista istutuspaikalleen. Hitaasti liukenevat ravinteet varmistavat, että ravinnetilanteessa ei tapahdu voimakkaita heilahduksia ennen tai jälkeen istutuksen. Siksi Tantop-ruusut kasvavat tasaisesti matkalla tarhalta lopulliselle kasvupaikalleen.

Valitse aurinkoinen kasvupaikka ja täytä istutusalusta reilun puolen metrin syvyydeltä lannoitetulla ja kalkitulla mullalla. Kastele kasvualusta hyvin koko syvyydeltään ja olet valmiina istuttamaan Tantop Royal -ruusut näin:

Kuva 1.
Kastele istutuspakkaus runsaalla vedellä. Kun vesi on imeytynyt ja ylimääräinen vesi valunut pois, voit ottaa ruusun istutusverkkoineen pois muoviastiasta. Älä ota ruusua pois astiasta versoista vetämällä. Painelemalla varovasti kasvatusastiaa sivuilta, irtoaa verkkopaakku yleensä hyvin. Mikäli painelu ei auta, leikkaa astia auki. Älä kuitenkaan riko verkkosuojusta.

Kuva 2.
Istuta ruusu niin, että juuripaakun yläreuna jää n. 15 cm maan pinnan alapuolelle. Jätä maa vielä tässä vaiheessa hieman kuopalle, jotta kasteluvesi valuu juuristolle.

Kuva 3.
Kastele ruusu nyt uudelleen puhtaalla vedellä. Anna vettä vähintään 10 l taimea kohden.

Kuva 4.
Täytä lopuksi istutuskuoppa tiivistäen maata paakun ympäriltä. Itse paakun kohdalta ei saa tiivistää, sillä juuret vahingoittuvat painelusta. Jos ruusu on istutettu riittävän syvään, sen vahatuista versoista ei juuri mitään jää pintaan näkyville. Jos uusia versoja on jo kasvanut, on maan tiivistyksessä oltava varovainen, etteivät puutumattomat versot katkeile. Voit jättää mullan puutumattomien versojen ympäriltä aluksi kuopalle. Muista täyttää kuoppa syksyllä, jotta ruusun jalostuskohta (paksu juurenniska) on talven tullen riittävän syvällä maan suojassa.

Istutuksen jälkeen

Kastelua jatketaan istutuksen jälkeisinä viikkoina niin, että maa pysyy kosteana koko juuriston syvyydeltä. Anna kerralla vähintään 10 l vettä taimea kohden hitaasti vettä valuttamalla, jotta vesi ehtii imeytyä ruusun juureen. Kastelun jälkeen pidetään selvä tauko, jonka pituuteen vaikuttavat mm. sääolot ja ympäröivän maan pidätyskyky. Kasvualusta ei saa olla jatkuvasti litimärkä, mutta se ei saa päästä täysin kuivahtamaankaan.

Aloita säännöllinen lannoitus parin viikon päästä istutuksesta lannoitepakkauksen ohjeiden mukaisesti. Lopeta lannoitus kuitenkin viimeistään elokuulla, sillä varsinkin typpilannoitus ylläpitää kasvua vielä silloinkin, kun ruusun pitäisi valmistautua lepoon ja talven odotukseen. Liian myöhään jatkuva kasvu heikentää talvenkestoa.

Syksyllä

Lisää myöhään syksyllä ruusujen tyvelle versojen suojaksi runsaasti lisää multaa tai hiekkaa. Maakerros suojaa versoja kylmältä ja kevätauringon kuivattavalta vaikutukselta. Leikkaa ruusut keväällä, ohjeen löydät tästä.

Lisää multaa ruusujen tyvelle vuosittain, sillä maa painuu ja arka jalostuskohta kipuaa pintaan. Runsas maakerros onkin paras talvensuoja ryhmäruusuille.

Lajikkeita on kymmenittäin

Valikoimissamme on yli sata Tantop Royal –ruusulajiketta. Varmimmin löydät ne kaikki myymälöistämme keväisin, sillä vaikka niiden istutusaika onkin koko sulan maan ajan, ovat ne kuitenkin kevätsesonkiin keskittyviä tuotteita. Katso koko valikoima tästä.