Puutarhan siirtymäriitit kasvusta lepokauteen
– tee ainakin nämä syyspuuhat

Luonto kulkee omassa aikataulussaan, johon me ihmiset väistämättä sopeudumme. Syksyyn liittyy haikeutta, vanhan loppua ja uuden alkua. Oma mieli ajastuu luonnon kiertoon puuhailemalla pihalla, kukin omalla tyylilään.

Kun yksi nuolee nurkat huolella järjestykseen, pesee lapiot ja järjestelee tarvikkeet jämptisti varastoon, toinen puuhailee meditatiivisesti niitä näitä. Kuulutpa kumpaan ryhmään tahansa tai johonkin siltä väliltä, hoida ainakin nämä syystoimet joinakin kauniina syyspäivinä:

  1. Nurmikko kasvaa pitkälle syksyyn. Leikkaa sitä myös syksyllä niin, että se jää napakan lyhyeksi talven ajaksi. Lyhyestä nurmesta on helppo haravoida ainakin suurimmat lehdet pois. Isosta lehtimassasta jää niiden litistyessä nurmen pintaan tiivis matto. Sen alla lisääntyvät homeet ja jäätymisvauriot.

Jos lehtiä ei ole kovin paljon, voi ne silputa nurmenleikkurilla, jolloin maaperän eliötoiminta hajottaa ne. Maan rakenne ja ravinnetilanne paranevat.

  1. Hedelmäpuut, erityisesti omena- ja luumupuut, tuottavat joskus ruttuisia muumiohedelmiä. Kerää sairaat hedelmät puusta ja maasta hävitettäväksi.

Älä kompostoi sairaita hedelmiä, ettei tauti säily leviämiskelpoisena. Puutarhaan talvehtimaan jääneet muumiohedelmät varmistavat, että tauti leviää ensi vuonnakin.

  1. Talvisuojausta saattavat kaivata uudet havupuuistutukset tai talvenarat lajit, kuten ryhmäruusut. Aseta suojat paikoilleen vasta, kun (tai jos) maa routaantuu.

Havukasvin suojausta ei levitetä suoraan kasvin oksille, vaan sille rakennetaan tukikehikko maan ollessa vielä sula. Kun maa jäätyy, levitetään hengittävä suojakangas tuen päälle. Katso ohje tästä.

Ryhmäruusut ja arat perennat suojataan helposti talvensuojaturpeella. Se ei ime vettä ja on siksi lämmin. Myös havunoksat ja lumi, jos sitä saadaan, ovat hyviä suojia.

Suojaukset poistetaan viimeistään keväällä roudan sulaessa.

  1. Perennat voit pääsääntöisesti jättää talvehtimaan itsekseen. Paikoilleen lakastuva lehdistö suojaa juuristoa ja peittyy keväällä uuden kasvun alettua. Kuinka helppoa!

Talventörröttäjiksi jätetyt kukkavanat elävöittävät talvipuutarhaa.

  1. Kasvimaa kannattaa kunnostaa jo kevättä varten. Yksivuotiset kasvinrippeet voi kääntää maahan, mutta monivuotiset kasvit, joiden ei enää toivota kasvavan, poistetaan juurineen. Tarvittaessa kalkitaan ja lannoitetaan. Maan pinta jätetään rouheaksi, jotta sadevesi imeytyy siihen. Jäätyessään maan mururakenne paranee.

Jos teet kylvöjä jo syksyllä, kannattaa merkitä rivit, jotta niitä ei keväällä tule sotketuksi.

Jos kasvimaalle on istutettu syksyllä juurtumaan esim valkosipulia, kannattaa rivistö peittää lehtikatteella tms. Kevyt peittely pitää maan sulana hieman pidempään ja juurtuminen jatkuu myöhempään.

  1. Ruukkuistutuksissa kasvavat monivuotiset kasvit voi talvettaa tyhjentyneellä kasvimaalla. Poista ruukku ja kaiva kasvi maahan. Maan lämpö suojaa juuristoa talven ajan. Keväällä kasvi istutetaan uudelleen entistä hieman isompaan ruukkuun.
  1. Somista talveksi puutarhasi syysvaloilla, talvisilla ruukkuistutuksilla kanervineen ja havuineen, kynttilälyhdyillä jne. Puutarhakausi jatkuu ympäri vuoden.