Tee parvekkeesta tai patiosta viihtyisä kesäkeidas

Pysähdy hetkeksi miettimään, miten käytät patiota tai parveketta

Onko toiveena oleskeluparatiisi? Halutaanko harrastaa hyötykasvien ruukkuviljelyä? Ehkä parveke on myös jumppakeskus tai terassi lasten leikkipaikka.

 

Käytöstä riippumatta kasvit ovat mukavan tilan tärkeä elementti ja antavat viihtyisyyden lisäksi myös näkö- ja tuulensuojaa. Tilan koko sanelee valittavien ruukkujen kokoluokan ja rajaa osittain myös kasvivalintoja.

  • Pieneen tilaan ei kannata valita isoja ruukkuja tai isoon tilaan pieniä. Ruukkujen pitää olla sopusuhtaisia tilaan nähden ja kasvivalinnat sopeuttaa niiden kokoon. Ruukkuja voi kuitenkin olla monta ja toisaalta isoon ruukkuun voi istuttaa useita erilaisia kasveja. Isot ruukut mahdollistavat myös suurikokoisten kasvien käytön.

Huomioi kasvivalinnassa aina olosuhteet

Onnistut kasvattamaan rehevät ruukkuistutukset, kun istutat aina uuteen multaan ja otat huomioon kasvivalinnoissa paikan valaistusolot. Varaa kasveille ruukkuun kasvutilaa, jotta ne kehittyisivät kauniiksi. Alussa taimet tuntuvat olevan ruukussaan pikkuruisia, mutta kasvaessaan ne kiittävät, jos ruukkuja ei alun perin ole istutettu liian täyteen.

  • Käytetyssä mullassa ei ole enää kasvuvoimaa, joten sitä ei kannata jättää uusien istutusten kasvualustaksi.
  • Tyypillinen virhe on myös istuttaa varjokasveja suoraan paahteeseen tai aurinkoa kaipaavia varjoon.
  • Yrtit ja vihannekset voi istuttaa myös koristekasvien joukkoon.

Koriste- ja hyötykasvit suloisesti sekaisin

Viime kesän vihannes- ja yrttibuumi jatkunee tänä vuonna. Se on tuonut kasvatuksen pariin myös nuoria harrastajia. Tomaatti onkin onnistunut hittikasvi monikäyttöisyytensä vuoksi. Runkotomaatit toimivat näkösuojaa antavina köynnöksinä ja rentovartiset amppelitomaatit koristeellisina hyötykasveina ja pensastomaatit pöydän somistajina.

 

Kesäkukissa trendit näkyvät erityisesti uusina lajikkeina, esimerkiksi tuttua petuniaa on nykyisin saatavana riippuvana tai mätästävänä ja lukuisissa eri väreissä.

 

Ensimmäistä kertaa esimerkiksi parveketta sisustavalle helppohoitoisia ovat mmonet yksivuotiset kasvit, kuten kesäköynnökseẗ, jotka sopivat hyvin myös pieneen tilaan. Lisäksi kannattaa valita kesäkukkia ja niiden välikasveiksi esimerkiksi yrttejä, vaikkapa persiljaa, ryytisalviaa ja timjamia.

Monivuotisista pitkä ilo

Kun kokemusta karttuu enemmän, voi valikoimaa kasvattaa monivuotisiin kasveihin, joiden talvettaminen vaatii omat niksinsä. Jos monivuotisia kasveja parvekkeella on jo, niiden kastelemisesta ja lannoittamisesta kannattaa huolehtia ajoissa. Kevät kuivattaa talvehtivat ruukkukasvit yllättävän nopeasti.

  • Monivuotisia kasveja heräävät varhemmin kuin maahan istutetut kasvit. Niitä kannattaa myös lannoittaa ja niidenkin juurelle lisätä uutta multaa, koska muuten ruukun kasvuvoima hiipuu.
  • Puita istutettaessa ovat suuret istutusaltaat käteviä. Iso multatila antaa puiden juurille kasvutilaa ja kasvit kehittyvät kauniiksi ja talvehtivat paremmin kuin pienissä astioissa.
  • Istuta isojen puiden juurelle pienempiä monivuotisia tai kesäkukkia, jotta saat parvekkeelle tai patiolle rehevän puutarhan.
  • Istutusaltaissa yhtenäiset istutusalueet muodostuvat luonnostaan eikä ruukkujen asettelua tarvitse joka kevät erikseen miettiä.

 

Kasvien ja istutusastioiden valinnalla luodaan parvekkeen ja pation tyyli. Kun otat kasvien valinnassa huomioon niiden soveltuvuuden juuri tälle kasvupaikalle ja istutat ravinteikkaaseen multaan niin suureen astiaan, että kasvit siinä mahtuvat elämään, et voi epäonnistua. Ellet unohda kastelua!