Tee parvekkeesta tai patiosta viihtyisä kesäkeidas

Pysähdy hetkeksi miettimään, miten käytät patiota tai parveketta

Onko toiveena oleskeluparatiisi? Halutaanko harrastaa hyötykasvien ruukkuviljelyä? Ehkä parveke on myös jumppakeskus tai terassi lasten leikkipaikka. Parvekkeen suunnittelua ohjaa tilan käyttö ja tilan jako eri elementteihin.  Esimerkiksi pelit tai jumpat tarvitsevat onnistuakseen vapaata tilaa, kun taas  innokas parvekepuutarhuri satsaa kenties runsaaseen kasvimaailmaan. Kasvit ovat kätevä tapa luoda viihtyisyyttä ja näkö- tai tuulensuojaa.  Tilan koko sanelee valittavien ruukkujen kokoluokan ja rajaa osittain myös kasvivalintoja.

Ruukkupuutarha onnistuu, kun istutat aina uuteen multaan ja otat huomioon kasvivalinnoissa paikan valaistusolot. Varaa kasveille ruukkuun kasvutilaa, jotta ne kehittyisivät kauniiksi. Alussa taimet tuntuvat olevan ruukussaan pikkuruisia, mutta kasvaessaan ne kiittävät, jos ruukkuja ei alun perin ole istutettu liian täyteen.

  • Pieneen tilaan ei kannata valita isoja ruukkuja tai isoon tilaan pieniä. Ruukkujen pitää olla sopusuhtaisia tilaan nähden ja kasvivalinnat sopeuttaa niiden kokoon. Ruukkuja voi kuitenkin olla monta ja toisaalta isoon ruukkuun voi istuttaa useita erilaisia kasveja. Isot ruukut mahdollistavat myös suurikokoisten kasvien käytön.
  • Jos tilaa ei ole paljon, hyötykasveja voi istuttaa koristekasvien joukkoon. Esimerkiksi monet yrtit sopivat kesäkukkien välikasveiksi.  Ne antavat istutuksille runsauden tunnun  ja kasvavat sitä innokkaammin, mitä useammin niitä latvoo käyttöön.

Huomioi kasvivalinnassa aina olosuhteet

Onnistut kasvattamaan rehevät ruukkuistutukset, kun istutat aina uuteen multaan ja otat huomioon kasvivalinnoissa paikan valaistusolot. Varaa kasveille ruukkuun kasvutilaa, jotta ne kehittyisivät kauniiksi. Alussa taimet tuntuvat olevan ruukussaan pikkuruisia, mutta kasvaessaan ne kiittävät, jos ruukkuja ei alun perin ole istutettu liian täyteen.

  • Käytetyssä mullassa ei ole enää kasvuvoimaa, joten sitä ei kannata jättää uusien istutusten kasvualustaksi.
  •  Varjokasveja ei voi istuttaa suoraan paahteeseen tai aurinkoa kaipaavia varjoon, sillä väärissä olosuhteissa ne eivät kasva kauneimmilleen.
  • Vihanneksiakin voi istuttaa  koristekasvien joukkoon. Esimerkiksi mangoldi on näyttävä ja helppohoitoinen lehtivihannes, joka kasvaa innokkaasti, vaikka siitä korjaa ulkolehtiä sadoksi patoihin tai kastikkeisiin.

Koriste- ja hyötykasvit suloisesti sekaisin

Viime kesän vihannes- ja yrttibuumi jatkunee tänä vuonna. Se on tuonut kasvatuksen pariin myös nuoria harrastajia. Esimerkiksi lämpöä rakastava tomaatti on mainio hittikasvi monikäyttöisyytensä vuoksi. Kunhan kasvupaikka on suojaisa ja kasvualustan ravinteet ja kosteus kunnosssa, tomaatista kasvaa kaunislehtinen ja rehevä koristekasvi hyötykäyttöön. Runkotomaatit toimivat näkösuojaa antavina köynnöksinä ja rentovartiset amppelitomaatit koristeellisina hyötykasveina ja pensastomaatit pöydän somistajina.

Kesäkukissa trendit näkyvät erityisesti uusina lajikkeina, esimerkiksi tuttua petuniaa on nykyisin saatavana riippuvana tai mätästävänä ja lukuisissa eri laisissa, jopa dramaattisissa väreissä. 

Ensimmäistä kertaa esimerkiksi parveketta sisustavalle helppohoitoisia ovat monet yksivuotiset kasvit, kuten kesäköynnökseẗ, jotka sopivat hyvin myös pieneen tilaan. Lisäksi kannattaa valita kesäkukkia ja niiden välikasveiksi esimerkiksi yrttejä, vaikkapa persiljaa, ryytisalviaa ja timjamia – ja trendikäs istutus on valmis.

Yhdistele rohkeasti eri kasvityyppejä ryhmiksi

Aina ei tarvita näyttävää kukintaa kiinnostavien kasviyhdistelmien toteuttamisessa. Yhdistele erilaisia lehtimuotoja, lehtien värejä, erilaisia kasvutapoja ja eri korkuisia kasveja.  Asettele kasvit eri korkeuksille, käytä lattia- ja pöytäpintoja, parvekkeen kaidetta tai seinää tuomaan kerroksellisuutta. Kerroksellisuus tuo istutuksiin mielenkiintoa ja viihtyisää rehevyyttä.

Monivuotisten kasvien värien ilotulitusta ruukkupuutarhassa.
Perennoiden ja yksivuotisten kasvien yhdistelmä parvekkeen varjoisassa nurkkauksessa.
Pöytätason pienien ruukkujen vastinparina on nurkkaan sijoitettu rungollinen lehtikuusi.

Monivuotisista pitkä ilo

Kun kokemusta karttuu enemmän, voi valikoimaa kasvattaa monivuotisiin kasveihin, joiden talvettaminen vaatii omat niksinsä. Jos monivuotisia kasveja parvekkeella on jo, niiden kastelemisesta ja lannoittamisesta kannattaa huolehtia ajoissa. Kevät kuivattaa talvehtivat ruukkukasvit yllättävän nopeasti.

  • Monivuotisia kasveja heräävät varhemmin kuin maahan istutetut kasvit. Niitä kannattaa myös lannoittaa ja niidenkin juurelle lisätä uutta multaa, koska muuten ruukun kasvuvoima hiipuu.
  • Puita istutettaessa ovat suuret istutusaltaat käteviä. Iso multatila antaa puiden juurille kasvutilaa ja kasvit kehittyvät kauniiksi ja talvehtivat paremmin kuin pienissä astioissa.
  • Istuta isojen puiden juurelle pienempiä monivuotisia tai kesäkukkia, jotta saat parvekkeelle tai patiolle rehevän puutarhan.
  • Istutusaltaissa yhtenäiset istutusalueet muodostuvat luonnostaan eikä ruukkujen asettelua tarvitse joka kevät erikseen miettiä.

 

Kasvien ja istutusastioiden valinnalla luodaan parvekkeen ja pation tyyli. Kun otat kasvien valinnassa huomioon niiden soveltuvuuden juuri tälle kasvupaikalle ja istutat ravinteikkaaseen multaan niin suureen astiaan, että kasvit siinä mahtuvat elämään, et voi epäonnistua. Ellet unohda kastelua!