Lomamatkasta voi nauttia täysin siemauksin, kun tietää kotona kasvien olevan kunnossa loman jälkeenkin. Aina kastelun järjestäminen ei ole helppoa, mutta muutamalla niksillä voit auttaa niitä selviytymään poissaolosi yli.

Jos sinulla ei ole lomakastelijaa:

Ruukkuistutukset

  1. Istuta kesäkukat jo alun perin suureen astiaa, jonka multatila pystyy sitomaan kosteutta ja luovuttamaan sitä kasvin käyttöön . Kun juuristo täyttää ruukun kokonaan, kastelun tarve kasvaa ja muuttuu päivittäiseksi.
  2. Vähennä haihduttamista siirtämällä ruukkukasvit varjoon loman ajaksi.
  3. Saat lisää pelivaraa asettamalla ruukkujen alle alusastian, jossa on vettä. Lautasvettä ei kuitenkaan saa olla koko viikon tarpeiksi, sillä jatkuva märkyys pilaa kasvit siinä missä kuivuuskin.
  4. Täytä iso muovipullo vedellä ja työnnä se alassuin niin syvälle multaan, että se pysyy pystyssä. Pullo tyhjenee pikku hiljaa. Muista kastella multa hyvin ennen pullon paikoilleen asettamista, sillä kuivaan multaan pullo tyhjenee nopeasti.

Puut, pensaat, perennat

Tänä vuonna istutetut puut ja pensaat selviävät säistä ja maan laadusta riippuen viikon tai parikin omillaan, kunhan kastelet juuri ennen lähtöäsi koko kasvualustan hyvin. Kosteuden on ulotuttava koko juuriston syvyydelle. Sopivan vesimäärän arvioiminen voi olla vaikeaa, siksi kuopaisemalla maata juuriston ulkopuolelta ja tunnustelemalla saat näkemyksen veden tarpeesta. Suuntaa kastelumääriin saat tästä:

  • Pikku pensas tarvitsee parikymmentä litraa vettä.
  • Parimetrinen havupuu tarvitsee ainakin viisikymmentä litraa kastelukerralla.
  • Jos kastelet letkulla, mittaa aikaa esim. ämpärin täyttymiseen, jotta tiedät varmasti, kuinka paljon kastelet.
  • On tärkeää, että myös ympäröivä maa kostuu, sillä kuiva maa imee istutuskuopan kosteuden itseensä.
  • Hiekkamailla kastelun tarve on suurempi kuin savipohjaisilla mailla. Maan läpäisykyky vaihtelee joskus jopa puolen metrin matkalla, joten seuraamalla säännöllisesti kastelun tarvetta ennen lomamatkaa opit arvioimaan oman pihasi olosuhteita.
  • Perennat ja pieni- tai matalajuuriset kasvit tarvitsevat useammin huolenpitoa kuin isojuuriset.

Jos sinulla on lomakastelija:

Neuvo häntä kädestä pitäen. Lomakastelija antaa usein liikaakin vettä ja hukuttaa kasvin juuriston. Mullan tunnustelu sormin kannattaa, sillä joskus on uskallettava myös olla kastelematta.

Älä luota sateisiin. Sade ei osu ruukkuun vaan lehdistö ohjaa veden ruukun ympärille. Maahan istutetut kasvit kostuvat sateesta riittävän syvältä vain, jos sateet ovat pitkäkestoisia.