Tanakkakasvuisella ’Makamik’-lajikkeella on avautuessaan tumman roosanväriset kukat. Syksyllä siinä on runsaasti 2–3 cm:n kokoisia, tumman punaisia omenia. Lehdet ovat avautuessaan punertavia. Hiven punaisuutta on jäljellä myös täysikokoisissa, muuten vihreissä lehdissä. Puu kasvaa 3–5 m korkeaksi.

’Kadetti’-lajikkeen kukinta on hempeän vaaleanpunainen ja puun ilme romanttinenkin. Yksittäiset kukat ovat suuria, halkaisijaltaan jopa 5 cm. Pieniä, kirkkaan punaisia, 3 cm kokoisia hedelmiä kehittyy runsaasti. Ne antavat vuorostaan puulle pirteän ilmeen. Puu on leveäkasvuinen, korkeutta tulee 4–6 m.

’Aamurusko’-lajike nuokkuvine kukkineen muistuttaa koristekirsikoiden kukintaa. Nuput ovat vaaleanpunaiset, avautuessaan hennon vaaleanpunaiset ja puolikerrannaiset. Puu kasvaa 4–6 m korkeaksi, sirolatvuksiseksi puuksi, johon kehittyy harvakseltaan oranssinpunaisia, 1,5 cm:n kokoisia hedelmiä, kuin kypsyviä pikku kirsikoita.

’Linnanmäki’ on tummakukkainen, pieni ja siro, miltei pensasmainen pikku puu, joka kasvaa 2–4 m korkeaksi. Sen viininpunaiset hedelmät ovat kuin puuhelmiä mattamaisine pintoineen. Viehkot pikku omenat piiloutuvat osittain punertavan lehdistön joukkoon.

Riippuvaoksainen ’Rautatienpuu’ notkuu keväällä valkoisista kukista ja syksyllä kellanoranssien, suurten omenien painosta. Halkaisijaltaan 4-5 cm kokoiset hedelmät ovat pehmeälihaisia, sisältävät runsaasti hyytymistä edistävää pektiiniä ja ovat siksi erinomaisia talouskäytössä. Lajike on ilmastollisesti kestävä.

’Dolgo’ on valkokukkainen, syvän verenpunaisia, soikeita hedelmiä tuottava lajike. Hedelmät loistavat puusta kauas, niitä on runsaasti ja ne ovat käyttökelpoisia talouskäytössä. Itse puu on ilmastollisesti erittäin kestävä ja sen kasvutapa on pyöreähkö.

’Erstaa’ kukkii auetessaan hivenen vaaleanpunaiseen vivahtavin kukin. Kukinnan edetessä ne muuttuvat valkoisiksi. Kellanoranssit, osittain punaposkiset hedelmät somistavat puun syksyllä. Hedelmät sopivat talouskäyttöön. Hyvin talvenkestävä lajike.

Monen mielestä kesä alkaa koristeomenapuiden kukinnan aikaan. Nämä kukkapuut hehkuvat vaalean ja tummanpunaisen eri sävyissä, osa myös valkoisin kukin. Kullakin lajikkeella on omat omintakeiset erityispiirteensä kasvutavassa, lehtien värissä ja hedelmän koossa ja värityksessä. Yhteistä kaikille on puun pienehkö koko, varma kukinta ja kasvupaikkavaatimuksena valoisa paikka. Kukkanuput vaativat valoa kehittyäkseen.

Koristeomenapuut keräävät ympärilleen pölyttäjiä. Aurinkoisena päivänä niiden ympärillä hyörii monenmoista lentävää pikkuotusta kimalaisista kukkakärpäsiin. Pölytyksen onnistuminen on näillekin puille tärkeää, sillä sen myötä kehittyvät syksyksi koristeelliset pikku omenat. Osa lajikkeista on hyödynnettävissä myös talouskäytössä hilloiksi, mehuiksi, leivonnaisiin tai viiniksi. Osalla hedelmät ovat käyttökelvottomia, vaikkakin sieviä pikku omenia, jotka loistavat puussa pitkälle talveen.

Tässä muutamia esimerkkejä koristeomenapuista. Valikoimat voivat vaihdella myymälöittäin.