Kevään ensimmäiset kukkijat istutetaan syksyllä
Panosta varhaiskevään sipulikukkiin. Ne ilahduttavat pitkän talven jälkeen ja ovat tärkeää ravintoa ensimmäisille perhosille ja kimalaiskuningattarille. Lajivalinnoilla voit houkutella pölyttäjiä ja perhosia pihaan. Sipulikukat sopivat sekä pihaan että parvekkeelle. Lue vinkkimme sipulien valintaan ja istutukseen.
Kukkasipuleiden istuttaminen on mukavaa koko perheen puuhaa, johon pienet lapsetkin osallistuvat mielellään. He oppivat samalla luonnon kiertokulkua ja kasvien arvostusta. Jos muutama kukkasipuli menee väärin päin, ei se ole vaarallista, kyllä ne sieltä kasvavat.
Miten osaan ostaa hyvät kukkasipulit?
Terve sipuli tuntuu kädessä kiinteältä ja on kokoonsa nähden painava. Pinnasta sipuli voi olla vähän kolhiintunut, mutta ei syvemmältä eikä sipulissa saa olla pitkiä varastoversoja.
Suurista sipuleista saadaan näyttävin ja runsain kukinta. Kukkaloistoa ajatellen ei siis aina kannata valita pieniä, vaikkakin hinnaltaan edullisempia sipuleita. Suuri sipuli tuottaa useamman kukkavanan ja kukan koko on suurempi kuin pienellä sipulilla.
Valikoima on runsaimmillaan heti sipulien saavuttua myymälöihin, mutta niitä voi säilyttää kotonakin, jos säät eivät heti suosi istuttamista. Säilytä ne esimerkiksi paperipussissa viileähkössä, kuivassa paikassa.
Mitä varjoisaan paikkaan?
Varjoisan ja aurinkoisen paikan kasvit valitaan aina erikseen, mutta täysvarjossa vain harvat sipulikukat menestyvät ainakaan niin, että ne pitkään menestyisivät ja lisääntyisivät siellä. Keväällä, kun puiden lehdet eivät ole vielä puhjenneet täyteen kokoonsa, on moni kesäisin varjoisa paikka yllättävän valoisa. Siksi monet varhaiset sipulikukat menestyvät puiden ja pensaiden alla.
Kasvupaikka ja -olosuhteet vaikuttavat paljon kasvuun ja kukinnan laatuun. Vain osa sipuleista viihtyy nurmikolla, koska ne joutuvat taistelemaan elintilasta nurmen juuriston kanssa. Kuohkeamultainen kukkapenkki on useimmille kukkasipuleille paras paikka.
Idänsinililja, Scilla siberica, on kokeilemisen arvoinen siimekseen.
Entä itse istutus?
Istuta sipulit kosteaan, hieman jo viilenneeseen maahan. Hyvä nyrkkisääntö on, että istutuskuopan syvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Suurien sipulien, kuten narsissien ja tulppaanien, istutusväli on 10–12 cm. Pienet, kuten krookukset, istutetaan 5–7 cm:n välein. Istutuspaikkaa valitessasi muista, että kukkasipulit tarvitsevat läpäisevän maan, sillä liiallinen märkyys pilaa sipulit.
Istuta sipulit mieluummin tiiviiksi ryhmiksi kuin sinne tänne harvakseltaan. Yhdessä ne ovat näyttäviä ja esiintyvät edukseen, mutta runsaslukuinenkin määrä sipuleita harvakseltaan istutettuna antaa vaisun vaikutelman. Totta kai ryhmiä voi olla useita, jolloin ryhmät laajenevat sivusipuleiden avulla itsekseenkin, eikä jakamisen tarve tule kovin nopeasti vastaan. Monilajisissa ryhmissä kannattaa yleensä istuttaa korkeammat keskelle tai taustalle ja matalat eteen tai reunoille.
Muista tärkeä sääntö: kukkasipulien oikea syvyys on kevään kasvulle tärkeää. Useimmat lajit tarvitsevat ylleen kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Iso narsissin sipuli on esimerkiksi n. 7 cm:n korkuinen. Sopiva istutuskuoppa sille on 21 cm.
Miten varmistetaan ravinteet eli lannoitetaanko?
Voit lannoittaa keväällä tai syksyllä. Monivuotisen kukinnan varmistamiseksi sipuliryhmät lannoitetaan hidasvaikutteisella kukkasipulilannoitteella joko syksyllä istutuksen yhteydessä tai keväällä kasvun alettua.
Kannattaa muistaa myös muu maan parantaminen. Uuden mullan lisääminen parantaa ravinne- ja humustilannetta. Mutta jos sipulit istutetaan yksittäin muun kasvillisuuden lomaan, ei humuslisäys ole niin helppoa. Silloin lannoittaminen on erityisen tärkeää.
Muista aina noudattaa lannoitepurkin annosteluohjetta, sillä liika lannoite on haitallista ja voi jopa tappaa sipulin.
Milloin istutetaan?
Istutusaika on syksyllä, mutta paras aika vaihtelee säiden ja lajivalinnan mukaan. Kukkasipulit ovat sesonkituotteita, jotka saapuvat Suomeen myyntiin elo-syyskuun vaihteessa. Valikoimat ovat tietenkin parhaimmillaan heti, kun kukkasipulit ovat saapuneet myymälöihin. Aivan syyskuun alussa ei kuitenkaan yleensä ole kiire istutuspuuhiin, sillä useimmat lajit juurtuvat parhaiten hieman viilenneessä maassa. Jos kesäiset säät jatkuvat, säilytä kukkasipulit viileässä ja ilmavassa paikassa odottamassa sopivia syyssäitä. Silloin myös maa on yleensä luontaisesti
kosteampaa ja istuttaminen on helpompaa pehmenneeseen maahan.
Istutusaika on syksyllä, mutta paras aika vaihtelee säiden ja lajivalinnan mukaan. Kukkasipulit ovat sesonkituotteita, jotka saapuvat Suomeen myyntiin elo-syyskuun vaihteessa. Valikoimat ovat tietenkin parhaimmillaan heti, kun kukkasipulit ovat saapuneet myymälöihin. Aivan syyskuun alussa ei kuitenkaan yleensä ole kiire istutuspuuhiin, sillä useimmat lajit juurtuvat parhaiten hieman viilenneessä maassa. Jos kesäiset säät jatkuvat, säilytä kukkasipulit viileässä ja ilmavassa paikassa odottamassa sopivia syyssäitä. Silloin myös maa on yleensä luontaisesti
kosteampaa ja istuttaminen on helpompaa pehmenneeseen maahan.
Liljojen sipulien ulkonäkö vaihtelee lajin mukaan. Kynsimäisistä jaokkeista muodostuneita lajeja kannattaa käsitellä varovaisesti, sillä ne istutetaan maahan kokonaisina, jos halutaan seuraavalle kesälle muhkeaa kukintaa.
Parvekkeellakin voi kasvattaa kukkasipuleita
Parveke- ja patioruukkuihin voi jo syksyllä istuttaa kukkasipulit kevään kasvua odottamaan. Istutuksen voi tehdä tiheämpään kuin maahan istutettaessa, jotta kasvu on ruukussa näyttävä.
Jos teet sekaistutuksen, istuta suurimmat sipulit alimmaiseksi, lisää multaa ja istuta pienemmmät lajit alempana olevien sipulien väleihin, mutta yläpuolelle. Kastele maltillisesti. Kosteutta tarvitaan juurtumiseen, mutta sipulit myös mädäntyvät helposti.
Pakkasten tullen voit joko siirtää ruukun pimeään ja viileään tai suojata sen pakkaspeitolla sivuilta ja alta, kovilla pakkasilla myös päältä.
Kevään tullen nosta ruukku valoon tai poista suojaukset ennen kuin kasvu alkaa. Kastele aluksi niukahkosti, mutta kuitenkin tarpeen eli kulutuksen mukaan.
Katse kevääseen
Kukkien tuoma ilo keväällä pitkän talven jälkeen on arvokasta, vaikka emme aina edes tiedosta sitä. Myös kesä on helpompi hyvästellä, kun jo syksyllä kääntää katseen kevääseen istuttamalla kukkasipuleita.