Kasvit luovat pihan tunnelman, vuodenajat vaihtavat sen ilmettä

Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.

Innokkaimmat kevään kukkijat työntyvät jopa lumen läpi, mutta kevättä voi tuupata eteenpäin myös omilla ruukkuistutuksilla, joista kylmänkestävimpiä ovat narsissit ja helmihyasintit.

Jos innostut kevään ensi merkeistä, panosta varhaisiin kukkasipuleihin. Ja voihan sipulikukista nauttia pitkälle kesään, kun varhaisia lajeja täydennetään myöhemmin kukkivilla. Kukkasipulit ovat myynnissä syksyisin, jolloin on niiden istutusaika.

Ruukkuistutukset ovat pihan, parvekkeen ja pation perusjuttu - ja vaihtelunhaluisen inspiraatio

Ruukkuistutukset ovat paljon muutakin kuin kesäkukkaistutuksia. Niiden avulla saat helposti vaihtelua pihan ja parvekkeen ilmeeseen, vaikka monta kertaa kesässä.

Kylmää kestävien kevätorvokkien venähdettyä pitkiksi ne vaihdetaan muihin kesäkukkiin, perennoihin ja heiniin, yrtteihin, vihanneksiin, havupensaisiin tai pikku lehtipuihin vaikka jo alkukesällä. Sekaistutuksia voi täydentää vaikka kasvi kerrallaan eikä säännöistä tarvitse välittää. Yhdistele hulvattomasti koriste- ja hyötykasvit sekaisin. Jos välivihreäksi istutettu punajuuri on satonsa antanut, istuta sen paikalle vaikkapa kaunislehtinen perenna.

Syyskesällä raikastetaan ruukut uusilla kasveilla, esimerkiksi pallokrysanteemilla tai syksyn kukkivilla perennoilla. Pihaltakin voi kaivaa jakamista vaativia perennoja ja saada näinnäppärästi koristusta terassille tai sisäänkäyntiin. Syksyn tullen istutetaan havupensaita, koristekaaleja ja kanervia.

Kasvit ränsistyvät ruukuissa helposti, varsinkin, jos ne eivät saa säännöllistä ja riittävää hoitoa. Apua saat uusimalla kasveja ja lisäämällä samalla juuristoon uutta, ravinteikasta multaa. Istutukset raikastuvat ja niihin tulee uutta ilmettä.

Kasvoipa ruukuissa mitä tahansa, kasvavat ne aikanaan suuriksi ja reheviksi. Siirtele ja sommittele ruukkuja kesän mittaan uusille paikoille, jotta kasvit pääsevät riittävästi esiin täysikokoisinakin. Saat näinkin helposti uudistettua istutusten ilmettä.

Tämä japaninvaahtera on niin näyttävä, että se on edukseen yksinkin. Se toimii katseen kiinnittäjänä ja pihan huomiokasvina. Tärkeässä osassa on riittävän suuri ruukku, joka on tasapainossa kasvin koon kanssa. Se on paitsi visuaalisesti tärkeää, myös oleellista kasvin menestykselle. Kasvitkaan eivät selviä ravinnotta ja vedettä, joita multatila varastoi ja luovuttaa kasville sopivasti.

 

Puutarhan kesän kukintaan panostetaan, mutta miten on talvi-ilmeen laita?

Vaikka huomio keskittyy mieluusti tulevaan kesään, kannattaa istutuksia miettiessä uhrata ajatus myös puutarhan talvi-ilmeeseen. Onko puutarhassa riittävästi ikivihreitä kasveja? Ilman niitä piha saattaa vaikuttaa valjulta lehtien pudottua. Paljas näkyvyys tielle ja naapurustoon tekee tunnelmasta alastoman oloisen.

Ikivihreät kasvit ovat tärkeitä kasvillisuuden osasia kesälläkin, mutta kesävihantien kasvien lepokauden aikana talvenvihreät pääsevät oikeuksiinsa. Havupuiden ja vaikkapa alppiruusujen valikoima on runsas ja sopivia lajeja löytyy jokaiseen puutarhaan. Niin kuin kasvivalinnoissa aina, on tärkeää ottaa huomioon kasvupaikan olosuhteiden lisäksi aikuisen kasvin vaatima tila. Taimena ikivihreät ovat tiiviitä ja suloisia mutta näyttävät usein kovin pieniltä istutettaessa. Houkutus istuttaa tiheään tai liian pieneen tilaan on suuri. Mutta jos ne eivät lopulta mahdukaan niille varattuun paikkaan, ei lopputulos ole toivotun kaltainen.

Kuvittele talvi tähän puutarhaan, jos havukasvien tilalle olisi istutettu vain kesävihantia kasveja.

Unohtamatta syksyn väriloistoa

Pihasesonkia on vielä paljon jäljellä silloinkin, kun kesä alkaa kääntyä syksyn puolelle. Jos ruskakasvit ovat unohtuneet puutarhan lajikirjosta, jää pihan iloista paljon pois. Ruska-aikana värien  kirjo on laaja, siksi se onkin aivan kuin toinen kukinta-aika.

Ruskan väreihin ja voimakkuuteen vaikuttavat lajien ominaisuuksien lisäksi kasvukauden olosuhteet ja istutuspaikka. Jos on ollut paljon aurinkoa ja lannoittaminen on tehty maltilla, on ruska yleensä syvä. Erityisen voimakkaiksi syksyn värit muodostuvat, jos ruskakasvi on istutettu paikalle, jossa syksyn viileät tuulahdukset tavoittavat sen. Kovin suojaisaan tai varjoisaan paikkaan istutetulla kasvilla syysvärit jäävät laimeammiksi.

Kasvukauden olosuhteista johtuen syysvärit ovat samallakin kasvilla erilaiset eri vuosina, mikä tekee tästäkin sesongista mielenkiintoisen seurattavan.

Katso esimerkkejä kasveista, jotka leimuavat syksyn väreissä.

Iloa tuottava harrastus vai työsiirtola?

Kun piha on suunniteltu omien kiinnostuksen kohteiden ja omien hoidollisten voimavarojen mukaan, on sen ylläpito mieluisaa ja piha ei ole vain piha vaan oman näköinen puutarha. Sellaisesta puutarhasta voi nauttia koko vuoden ajan, vuoden kierron mukaan vaihtuvissa tunnelmissa.

Jos toivot apua pihasi suunnitteluun tai pienempiin pulmakohtiin, katso miten voimme auttaa!