Satsaa pihaan – hyvin toimivalla pihalla viihtyvät kaikki

Asukkaiden tarpeisiin vastaava, toimiva piha on parhaimmillaan olohuoneen jatke, jossa viihtyvät muutkin kuin intohimoiset puutarhaharrastajat. Asukkaiden kiinnostuksen kohteet määrittelevät paljon tilankäyttöä – satsataanko oleskeluun, harrastuksiin, kasvillisuuteen, helppohoitoisuuteen…

Suunnitelmallisuuden avulla piha saadaan kestämään aikaa ja myös pakolliset toiminnot sujuvat. Tarpeet voivat ajan kuluessa, vaikkapa lasten kasvaessa tai omistajan vaihdoksen yhteydessä muuttua, joten aika ajoin on syytä tarkastella, vastaako piha omia odotuksia.

”Tänä päivänä halutaan entistä enemmän viihtyisyyttä ja jotain juuri omaan pihaan sopivaa, oman näköisiä ratkaisuja”, kertoo Puutarhamyymälä Muhevaisen pihaneuvoja, puutarhasuunnittelija Marja Kärki.

Pihan puutteet kerralla kuntoon

Pihan toimintoja mietitään hänen mukaansa tarkkaan: esimerkiksi lasten leikki- ja pelipaikat, hyötytarha tai suojaisa ja viihtyisä oleskelupaikka voivat ratkaista sen, viihdytäänkö pihalla ja käytetäänkö sitä.

Suunnittelijana otan kantaa myös moniin välttämättömiin toimintoihin, joita pihassa tarvitaan. Esimerkiksi roskahuolto, lumen säilytys, kulkuväylät ja valaistus ovat pihan oleellisia osia, jotka päätetään yleensä aivan ensimmäiseksi. Pihan toiminnalliset ratkaisut ovat se perusta, joka tekee pihasta aikaa kestävän.

Laadukkaat ja oikeanlaiset kasvualustat ovat kasvien koti ja ravinteiden lähde. Ne ovat perusta kasvien pitkälle iälle ja hyvinvoinnille.  Siksi on tärkeää, että istutusalueet suunnitellaan yhtä aikaa muiden pihan toimintojen kanssa. Materiaalit vaikkapa kulkuväylillä tai sisäänajossa ovat aivan toisenlaisia kuin istutuksille soveltuvat kasvualustat, joten suunnitelmallisuus säästää huomattavasti kustannuksia.

Oikea kasvi oikealle paikalle

Puutarhaan tarvitaan eri kokoisia kasveja, jotka antavat suojaa niin ulkopuolisten katseilta kuin auringon paahteelta. Myös talvi-ilmeeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kesävihannat kasvit kaipaavat rinnalleen ikivihreää kasvillisuutta, jotta puutarha olisi miellyttävä ja runsas silloinkin, kun kesän lehdet ovat poissa. Kasvien viihtymiseen vaikuttavat oleellisesti kasvupaikkatekijät, jotka voivat paikallisesti vaihdella esimerkiksi avoimuuden tai valoisuuden mukaan. 

”Pidän myös tärkeänä, että kasvit valitaan niin, että ne mahtuvat kasvupaikalleen vielä täysikokoisinakin. Silloin ne pääsevät kasvamaan kauneimmilleen, lajityypilleen ominaisesti.” kertoo Marja.

Helppohoitoisuus kunniaan

Innostunut puutarhaharrastaja ei ehkä työtuntejaan laske, mutta aina ei ole aikaa, kiinnostusta tai resursseja työlään pihan hoitoon. Pihan pinnoitteiden ja kasvillisuuden valinnoilla voi oleellisesti vaikuttaa siihen työmäärään, jota piha tarvitsee ollakseen hyvinvoiva.

Pidän johtotähtenä suunnittelussa ja neuvonnassa sitä, kuinka paljon asukkaat haluavat pihan hoitoon panostaa. Esimerkiksi aitakasvin valinta tai nurmikon laajuus määrittelevät suuresti hoitoon kuluvaa aikaa.

Kun suunnittelet itse, muista nämä:

Selkeä suunnitelma on pihan remontoimista tai rakentamista ohjaava työkalu, joka säästää virheinvestoinneilta.

Aina kannattaa luonnostella paperille. Kokonaisuus selkeytyy ja suunnitelman toimivuutta on helpompi arvioida.

Muista mittakaava, joka onnistuu helposti ruutupaperille. Mittakaava helpottaa tilan hallintaa oleellisesti.

Tilankäyttö:

 • Mieti mitä toimintoja tarvitaan ja mihin ne sijoitetaan. Esim. kulkuväylät, roskahuolto, pysäköinti, lumen säilytys, oleskelu, kesäkeittiö, pyykin kuivaus jne. vaikuttavat pihan toimivuuteen.
 • Ota huomioon tontin korkeuserojen vaikutus pihan toimintoihin.

Puutarhan tyyli:

 • Mieti, millaista tunnelmaa tavoittelet pihaasi.
 • Haluatko yhtenäistä ilmettä vai pihan eri osiin erilaisia ”huoneita” tai teemapuutarhoja?

Sijoita istutusalueet:

 • Ryhmittele kasvillisuus yhtenäisiin alueisiin.
 • Selkeät istutusalueet tuovat harmoniaa ja helpottavat puutarhanhoitoa. 

Mieti kasvivalinnat:

 • Ota aina huomioon kasvien kasvupaikkavaatimukset, jotta saat ne viihtymään.
 • Muista myös näkösuojakasvit ja talvenvihreät.
 • Ruukkupuutarhalla viimeistelet ja tuot vaihtelua pihan ilmeeseen.

Yksityiskohdista syntyy kokonaisuus:

 • Työjärjestyksenä on aina ensin suunnittelu, sitten toteutus. Innostus saa tämän joskus unohtumaan.
 • Itse tehden voit toteuttaa pihaasi osa-alue kerrallaan. Osissa tekeminen palkitsee, sillä silloin valmista tulee tämän tästä.

Tekisinkö itse vai luottaisinko ammattilaiseen?

Puutarhasuunnittelija näkee pihassasi ehkä mahdollisuuksia, joita et itse välttämättä tule ajatelleeksi. Hän osaa kysyä ne kysymykset, joita et vielä ole kysynyt itseltäsi. Siksi pihan toiminnallisuuden kannalta mikään oleellinen seikka ei jää huomiotta ennen kuin lapio isketään maahan.

Suunnittelija ei kuitenkaan ole taikuri, joka saa auringon paistamaan talon pohjoisseinustalle. Hän kertoo rehellisesti, jos suosikkikasvisi eivät paikassa menesty ja osaa suositella vaihtoehtoja. Ammattitaitoinen pihan suunnittelija jalostaa asiakkaansa hajanaiset ajatukset ja toiveet toimivaksi kokonaisuudeksi.

Pihasuunnitelma on kokonaisnäkemys pihasta, joka ottaa huomioon kaikki tarvittavat osa-alueet.

Neuvontaa puutarhanhoitoon ja istutuksiin

Ammattilaisemme neuvoilla onnistut kerralla. Kun kaipaat pientä tai suurempaa muutosta pihaasi, puutarhaneuvojamme kartoittaa pulmasi ja antaa suuntaa muutokseen.

”Pienikin yksityiskohta voi tuottaa suurta päänvaivaa. Autan mielelläni vaikkapa sisääntulon kohentamisessa, keittiöpuutarhan suunnittelussa, pation kasvivalinnoissa tai luonnon monimuotoisuutta tukevissa suunnitteluratkaisuissa. Moni pihan kehityskohta ratkeaa jo neuvontakäynnillä,” toteaa Marja Kärki.