Heti valmis ruusutarha

Ryhmäruusut aloittelevat kukintaansa keskikesällä ja niiden näyttävyys saa unelmoimaan omasta ruusutarhasta. Eikä siitä tarvitse vain unelmoida, sillä vankkoja, kukkivia astiataimia istuttamalla ruusupenkki on heti upea.

Ruusuilla on vaikean kasvatettavan maine. Mutta jos huolehdit muutamasta perusasiasta, ne kukoistavat ja kukkivat syksyyn saakka.

Valitse kasvupaikka

Runsaimmat kukat ja vankimmat varret kasvavat aurinkoisella paikalla, jossa vesi ei kuitenkaan seiso. Esimerkiksi etelään hieman viettävä rinne tai seinusta keräävät lämmön ja valon, joita ruusut tarvitsevat.

Kunnosta kasvualusta

Ryhmäruusut tarvitsevat syvämultaisen ja ravinteikkaan kasvualusta. Kaiva ainakin 50 cm syvä kuoppa ja täytä se uudella, ravinteikkaalla mullalla. Kuopan pohjakaan ei saa olla kovin tiivis, esim. tiukkaa savea, joka muodostaa vettä keräävän altaan. Salaojita tarvittaessa vaikkapa ruukkusoralla, mutta kaiva siinä tapauksessa vieläkin syvempään, jotta kasvualustaa on riittävästi.

Istuta oikeaan syvyyteen

Ruusut istutetaan syvään, paksu juurenniska jopa 15 cm maan alle. Talvenkestävyys paranee oleellisesti, jos istutussyvyys on oikea.

Perushoito

  • Kastele runsain kerta-annoksin, jotta vesi ulottuu syvällä olevaan juuristoon asti. Pidä sitten taukoa.
  • Anna juurtua muutama viikko ja aloita lannoittelu. Jos istutat keskikesällä tai sen jälkeen, mullassa olevat ravinteet riittävät ensimmäiselle kesälle. Heinä-elokuussa ei enää lannoiteta kasvua edistävillä lannoitteilla, jotta ruusut lopettavat kasvunsa ennen talven tuloa. Silloin ne talvehtivat paremmin.
  • Poista kuihtuneet kukat, jotta uusia nuppuja muodostuu.

Ryhmäruusut sopivat oivallisesti patiolle tai parvekkeelle suureen ruukkuun. Varsinkin runkoon varrennetut ovat näyttävyydessään vailla vertaa. Runkoruusut kannattaa aina kasvattaa ruukussa, silloinkin, kun ne halutaan kukkapenkkiin. Suuren muoviruukun voi upottaa kokonaan maahan ja nostaa syksyllä ruukkuineen kellariin. Ruukuissa jalostuskohdan ei tarvitse olla yhtä syvällä kuin maahan istutettaessa, sillä ne talvehtivat muualla.

Ruukussa ulkona talvehtiminen on hyvin epävarmaa, mutta kellarissa tai kasvimaalla valeistutuksessa ryhmäruusut talvehtivat hyvin. Valeistutus tehdään syvään, jotta paksu juurenniska eli jalostuskohta on riittävästi maan lämmössä.

Runkoruusut talvetetaan aina kellarissa tai kokonaan maahan haudattuna. Sopiva paikka on kasvimaalla tai hiekkakasassa. Koko kasvi haudataan makuuasennossa ja peitetään parinkymmenen sentin hiekkakerroksella.

Kun routa keväällä sulaa, nostetaan kasvi varovasti kaivaen ylös, leikataan ja istutetaan uudelleen isoon ruukkuun.

Mitä ryhmäruusut ovat

Ryhmäruusut ovat kukintaansa remointoivia (uusivia), jaloja ruusuja. Ilmastollisesti ne ovat arempia kuin pensas- eli puistoruusut. 

Ryhmään kuuluu kasvutavaltaan erilaisia ryhmiä, kuten pienehköjä patioruusuja ja pitkälle jalostettuja, usein korkeakasvuisia, isokukkaisia ruusuja. Myös köynnösruusut kuuluvat tähän ryhmään.  Tertturuusuihin kuuluu matalahkoja ja korkeita lajikkeita. Niiden versoissa kukat muodostavat runsaan kukkaryppään. Leveäkasvuiset maanpeiteruusut ovat kasvutavaltaan erityisen kauniita. Nimestään huolimatta ne eivät kasva maan pintaa myöten, vaan nimitys tulee peittävästä, leveästä kasvutavasta.

Ryhmäruusujen taimilla on kestävämmästä perusrungosta muodostuva juuri ja siihen varrennettu jalo-osa. Jalostuskohta on helppo tunnistaa paksusta juurenniskasta. Koska ryhmäruusut ovat ilmastollisesti arkoja, syvään istutettaessa niiden talvenkestävyys paranee. Jos maanpäällinen osa paleltuu, maan alla olevasta jalo-osasta voi hyvinkin versota uutta kasvua.