Koska valtaosa kasveista viihtyy auringossa tai puolivarjossa, saattaa puutarhan varjoisa nurkkaus jäädä vähälle käytölle tai risuuntua siellä huonosti viihtyvien kasvien ränsistyessä. Näillä paikoilla on erityisen tärkeää valita kasvit olosuhteiden mukaan. Monivuotisissa kukissa eli perennoissa on kiinnostavaa valikoimaa varjoisillekin kasvupaikoille. Eritoten monenlaiset lehtivärit ja -muodot pääsevät oikeuksiinsa varjopaikan kasveissa. Kasvupaikallaan luontaisesti viihtyvät kasvit kukoistavat vähällä hoidolla, kun taas sinne sopimattomat kasvit eivät koskaan kasva kauneimmilleen, vaikka niitä huolellisesti hoitaisi.
Mallipenkkimme taustakasveiksi on valittu korkeiksi kasvavia lajeja, jotka kehystävät tilaa riippumatta siitä, onko penkin takana aita vai kenties metsänreuna. Korkeiden kasvien väleistä nostavat päätään sirot, valkoiset varjoliljat ja keventävät ryhmän ilmettä.
Alppiruusut ja kellovaiverot tuovat ikivihreinä kiinnostavuutta myös talveksi, kun perennat lepäävät odottamassa kevättä. Vaikka ne viihtyvät siimeksessä, syvässä varjossa saattaa kukinta vähentyä. Muita talvenvihreitä, varjossa viihtyviä kasviryhmiä ovat esimerkiksi marjakuuset (Taxus).
Istutuksen keskellä selkeälinjaiset kuunliljat tuovat ryhmään ryhtiä. Niiden lehtien tunnistettava muoto rauhoittaa ryhmää tuomalla mukaan toisteisuutta, mutta silti lajikkeiden erilainen väritys pitää yllä hillittyä vaihtelevuutta ja mielenkiintoa. Kuunliljoja on markkinoilla paljon erilaisia, joten tarvittaessa lajikkeita voi vaihdella oman maun ja saatavuuden mukaan. Lajikkeissa on myös suuri kokovaihtelu, joten lopulliseen kasvukokoon kannattaa kiinnittää valinnasssa huomiota.
Etualalla kasvillisuus madaltuu ja muodostaa vakiinnuttuaan tiivistä maanpeittoa, jossa eri lajien kasvutavat ja väritys korostuvat. Matalat lajit voi rajata nurmikosta perinteiseen tapaan tai antaa niiden vapaasti levitä, jolloin perennat yhdistyvät luontevasti muuhun puutarhaan ilman tarkkoja rajoja.
Mallipenkkiin valitut kasvit viihtyvät kosteahkossa ja ravinteikkaassa maassa. Suurimmat kasvit tarvitsevat 40–50 cm kunnollista kasvualustaa, etualan matalammat perennat vähintään 20–30 cm kunnollista multamaata. Istuta aina rikkaruohoista puhdistettuun maahan, jolloin penkin hoito oleellisesti helpottuu. Kitkentää tarvitaan kuitenkin ainakin niin kauan, kunnes perennat peittävät maan. Sen jälkeen uusille rikkakasveille ei jää tilaa kasvaa.
Mallipenkki muuntuu pienemmäksi vähentämällä kasvimääriä joko sieltä täältä tai jättämällä jotain pois kokonaan. Suuremmaksi sen saat helposti lisäämällä kappalemääriä ryhmiin tai toistamalla lajikkeita muutaman kappaleen ryhminä.
Voit muuttaa penkin muotoa omaan pihaasi sopivaksi. Ota huomioon mittakaava ja piirrä omat istutuslinjat luonnospaperille ja ryhmittele kasvit siihen.
Malliryhmän kasvilajeja tai lajikkeita on helppo vaihtaa samantyylisiin toisiin kasveihin saatavuuden ja omien mieltymysten mukaan. Aina kannattaa pitää mielessä, että kasvit on valittava kasvuolosuhteisiin soveltuviksi riippumatta omista lempikasveista. Jos ne eivät paikalla viihdy, ne eivät koskaan kasva kauniiksi. Sen sijaan oikein valitut lajit kasvavat upeimmilleen vähälläkin hoidolla.
Ikivihreät:
Perennat: