Perennapenkin perustaminen ja hoito
Perennoja eli monivuotisia kukkia voi istuttaa koko sulan maan ajan. Keväällä istutetut kasvit ehtivät kasvukaudella juurtua ja kasvattaa lehdistöään, jopa kukkia saman kesän aikana. Syksyllä istutetut kasvit eivät näennäisesti kehity, kun lehdistö ei enää kasva ja kukoista, mutta maan alla tapahtuu paljon. Kasvit juurtuvat ja ponkaisevat keväällä pontevaan kasvuun. Tutustu perennapenkin perustamisen nikseihin.
Perusasiat ensin
- Mieti penkin paikka ja koko. Kokoa kasvit isoiksi ryhmiksi sinne tänne ripottelun sijaan. Istutuksesta tulee näyttävä ja helppohoitoinen.
- Isolla pihalla ovat suureksi kasvavat perennat upeita. Istuta riittävän monta kappaletta samaa lajiketta, siten saat ne esiintymään edukseen.
- Pienellä pihalla keskikokoiset perennat näyttävät usein sopusuhtaisemmilta kuin jättikasvit.
- Pienikin on kaunista. Yksityiskohtia ja pikku yllätyksiä kannattaa suunnitella mukaan.
- Ota aina huomioon valaistustekijät kasvien valinnassa.
Tärkeät työvaiheet
- Muokkaa maa riittävän syvältä. Isokasvuiset perennat tarvitsevat hyvää kasvualustaa jopa puolen metrin syvyydeltä, keskikokoiset 30-40 cm sekä kivikko- ja maanpeitekasvit n. 20 cm.
- Poista kaikki rikkaruohojen juuret. Tätä työlästä vaihetta ei kannata tehdä huolimattomasti. Tosin jos niin teet, huomaat sen vasta, kun on liian myöhäistä. On helpompaa sipaista rikkojen nuoret siementaimet penkistä pois verrattuna sotaan monivuotisten rikkojen rehotusta vastaan. Tämä taistelu vie hermot eikä se lopu koskaan.
- Lisää runsaasti ravinteikasta, uutta kasvualustaa.
- Tiivistä multa istutukselle sopivaksi. Kuohkea, tiivistämätön maa painuu nopeasti ja kasvit jäävät liian pintaan.
- Ryhmittele isoiksi kasvavat taakse tai keskelle, pienemmät etualalle. Kokoa lajikkeet selkeiksi ryhmiksi.
- Kastele perusteellisesti, istuta taimet suunnitelmasi mukaan ja viimeistele mullan pinta.
Tärkeimmät hoitotyöt
- Huolehdi jatkokastelusta ainakin istutus- ja sitä seuraavana vuonna. Maan on pysyttävä kosteana koko juuriston alueelta. Tunnustele maata sormin parinkymmenen sentin syvyydeltä oppiaksesi penkkisi oloihin sopivan kastelumäärän ja -tiheyden.
- Juurruttuaan kunnolla useimmat perennat selviävät vähällä hoidolla. Kuivina kausina kannattaa kuitenkin kastella illansuussa ja riittävän syvältä.
- Kitkemistä ei voi välttää. Vähintään pari kertaa kasvukaudessa on poistettava rikkakasvit, jotteivät ne valloita istutuksia. Keväisin rikkakasvienkin elinvoima on suurimmillaan, joten iske silloin niiden kimppuun. Kunnollinen syyskitkentä helpottaa kevään urakkaa monivuotisten kasvinalkujen torjumisessa.
- Älä päästä rikkaruohoja siementämään. Ne saattavat tuottaa tuhansia siemeniä, jotka säilyttävät itävyytensä vuosikymmeniä.
- Muista vuotuinen lannoitus ja tarvittaessa humuksen lisäys.
Jokainen perennapenkki on yksilö. Valaistusolot vaihtelevat samankin penkin eri lohkoilla. Penkin muoto voi olla pitkä, pyöreä tai epäsäännöllinen. Kun olet päättänyt lajikkeet, voit laskea tarvitsemasi taimimäärän käytössäsi olevaan tilaan käyttämällä istutusvälinä samaa senttimäärää kuin ylempänä esitellyissä työvaiheissa mainitut istutussyvyydet.
Perennapenkkien kukkaloistoa voit täydentää koko kesän kukkivilla, yksivuotisilla kesäkukilla. Ja vain mielikuvitus on rajana, kun sommittelet mukaan vaikkapa pienikokoiseksi jääviä riippalehtipuita, kukkivia pensaita, havukasveja tai köynnöksiä pyramiditukeen tai isojen kivien pinnalle kasvamaan.
Saat kasvisi menestymään, kun otat aina huomioon niiden kasvupaikkavaatimukset. Jos tarvitset suunnittelussa apua, asiantuntijamme auttaa. Tutustu palveluun