Perennapenkki paahtavan auringon alla
Monivuotisista kukista eli perennoista moni rakastaa valoa ja se on jopa edellytys runsaalle kukinnalle ja tanakan kasvuston kehittymiselle. Jos auringossa viihtyvät kasvit on istutettu vähään valoon, ne kasvattavat honteloa vartta ja kukkia kehittyy vähän. Silti valoisakin kasvupaikka voi olla ongelmallinen. Aurinkoa voi olla joskus liikaakin, jos kasvupaikka on kuuman paahteinen. Olojen ankaruutta lisää matala ja kuiva kasvualusta. Mutta onneksi joitakin olosuhteita voi muuttaa suotuisammiksi. Joskus suojakasvillisuutta on mahdollista istuttaa lisää, joskus taas ei. Kasvupaikan valo-olot saattavat myös vaihdella vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan. Kasvivalinnoissa auttaa paljon jo se, että kasvupaikan valo-olot määritellään oikein.
Maanparannuksella kulosta kukoistukseen
Paahteisuus ja kuivuus ovat kasveille hankala yhdistelmä. Jos esimerkiksi suojaava puusto puuttuu, saattaa auringon lämpökertymä olla suurta etenkin tuulensuojaisilla paikoilla, kuten seinustoilla, rinteissä, aidan vierellä tai metsän reunassa. Aurinko porottaa pitkään kohottaen lämpöä eivätkä muut kasvit kevennä paahteisuutta suomalla edes kevyttä siimestä.
Ankaria oloja voi helpottaa maanparannuksella ja kasvualustan syventämisellä. Toinen tärkeä seikka on tietenkin valita sellaiset kasvit, jotka pitävät lämmöstä ja selviävät hyvin juurruttuaan kuivahkossakin. Kun kasvualustan muokkaaminen tehdään huolella, viihtyvät korkeammat ryhmän lajit keskellä tai taustalla, kunhan niiden kohdalla kasvualusta on syvintä. Edessä kasvavat matalammat lajit suojaavat niitä kuumuudelta.
Kunnollisen mullan lisääminen kasvualustaan auttaa sitomaan kosteutta, jota kuivankin paikan perennat tarvitsevat juurtumisvaiheessa. Muokattuun maahan juuret työntyvät helposti ja kasvit vakiintuvat paikalleen hyvin.
Väreillä tykittelyä – kaksi värimaailmaa
Laadimme aurinkoon ja paahteeseen soveltuvien perennojen mallipenkit, joista toisessa on kelta – oranssi värimaailma, toisessa panostetaan vaaleanpunaisen ja lilan sävyihin. Kasvilajit ovat penkeissä osittain samoja, sillä värierot saadaan lajikevalinnoilla. Kummastakin on lisäksi kaksi erilaista sommittelua riippuen siitä, katsotaanko penkkejä yhdestä suunnasta vai eri suunnista. Kasvien sijoittelulla on perennapenkissä merkitystä.
Vaikka penkkien johtotähtenä on tietyn värimaailman kasveja, saadaan yhdistelmistä kiinnostavia ja harmonisia, kun niissä on mausteeksi myös muita värejä.
Mallipenkkien tyyliin voit vaihdella itsellesi mieluisan värimaailman ja kasvupaikalle sopivat lajit. Penkin kokoa voit pienentää jättämällä osan lajeista pois tai vähentämällä kappalemääriä. Suurentaminen käy helposti lisäämällä taimia ryhmiin tai lisäämällä toisteisuutta. Alueen muotoa voit muuttaa luonnostelemalla vaikkapa kaarevareunaisen, pyöreän tai soikean istutusalueen ja sommittelemalla istutussuunnitelma siihen. Sen jälkeen itse istutustyö käy leikiten.
Sommitelmat vaaleanpunaisen ja lilan värimaailmasta:
Kasviluettelo
- Punakärsämö, Achillea millefolium ’Appleblossom’ 6 kpl
- Punakärsämö, Achillea millefolium ’Cerise Queen’ 5 kpl
- Punakissankäpälä, Antennaria dioica ’Rubra’ 6 kpl
- Isotähtiputki, Astrantia major ’Primadonna’ 6 kpl
- Koristekastikka, Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ 6 kpl
- Sinipallo-ohdake, Echinops bannaticus ‘Blue Globe’ 3 kpl
- Punahattu, Echinacea purpurea ’Magnus’ 7 kpl
- Piikkiputki, Eryngium variifolium ’Miss Marble’ 4 kpl
- Rohtoluppio, Sanguisorba officinalis 3 kpl
- Loistosalvia, Salvia x sylvestris ‘Caradonna’ 10 kpl
- Sitruuna-ajuruoho, Thymus citriodorus ’Sambesi’ 5 kpl
Lämpimän keltaisen ja oranssin sävyttämät penkit:
Kasviluettelo
- Kultakärsämö, Achillea filipendulina 6 kpl
- Punakärsämö, Achillea millefolium ‘Paprika’ 5 kpl
- Koristekastikka, Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’ 6 kpl
- Sinipallo-ohdake, Echinops bannaticus ‘Blue Glow’ 3 kpl
- Tulikellukka, Geum coccineum ‘Borisii’ 6 kpl
- Syyshohdekukka, Helenium Autumnale-Ryhmä ‘Moerheim Beauty’ 4 kpl
- Sädepäivänhattu, Rudbeckia fulgida var. sullivantii 7 kpl
- Loistosalvia, Salvia x sylvestris ’Blaukönigin’ 10 kpl
- Rohtoluppio, Sanguisorba officinalis 3 kpl
- Kalliomaksaruoho, Sedum rupestre (syn. S. reflexum) ’Angelina’ 6 kpl
- Tarha-ajuruoho, timjami, Thymus vulgaris ’Compactus’ 5 kpl