Astiataimi
Astiataimi
Koneella tehdyssä paakutuksessa juuriston ja kasvin koko eivät aina ole suhteessa toisiinsa. Paakutusmateriaali on joustavaa mutta hitaasti maatuvaa.
Koneella tehdyssä paakutuksessa juuriston ja kasvin koko eivät aina ole suhteessa toisiinsa. Paakutusmateriaali on joustavaa mutta hitaasti maatuvaa.
Käsin tehty paakku on leveä antaen juuristolle tilaa. Se on riittävän suuri kasvin kokoon nähden. Materiaalina käytetään nopeasti maatuvaa verkkokangasta.
Käsin tehty paakku on leveä antaen juuristolle tilaa. Se on riittävän suuri kasvin kokoon nähden. Materiaalina käytetään nopeasti maatuvaa verkkokangasta.
Paljas- eli avojuurinen taimi
Paljas- eli avojuurinen taimi

Taimityypeissä on eroa – ostajan opas

Millainen on hyvä taimi? Miksi samannäköisten taimien hinnat ovat niin erilaiset? Millaisia seikkoja täytyy huomioida kasveja valittaessa?

Näihin kysymyksiin löydät tästä vastauksia.

Astiataimi

Astiataimi on istutusastiaansa läpijuurtunut kasvi, jonka paakku pysyy koossa ruukkua poistettaessa. Istutusleikkausta ei tavallisesti tarvita, sillä taimi on kasvattajalla ja myymälässä leikattu oikeaan aikaan tuuhettumisen edistämiseksi. Tainta on kasvatettu yleensä pari vuotta pidempään kuin paljasjuurista tainta. Se on tarvinnut myös useamman kerran viljelijän hoitotoimenpiteitä ja on siten valmiimpi pensas tai puu kuin paljasjuuriset kasvit.

Tämä taimi on valmis istutettavaksi sellaisenaan. Istutusaika on koko sulan maan ajan. Kaiva reilunkokoinen kuoppa, lisää siihen runsaasti hyvää multaa, kastele istutusmulta ja astiataimi, poista ruukku ja istuta juuripaakun pinta pari senttiä maan pinnan alapuolelle. Huolehdi jatkokastelusta.

Kaikki astiassa kasvavat eivät kuitenkaan ole astiataimia. Tarkista juurtumisaste. Jos paakku hajoaa ruukkua irrotettaessa, vastaa kasvi paljasjuurista tainta. Jos tällaisen taimen istutusleikkaus on jäänyt tekemättä, jää kasvi alhaalta kaljuksi. Jos alasilmut eivät puhkea, kertoo se juuriston koon ja lehtipinta-alan epätasapainosta. On tärkeää, että istutusleikkaus tehdään oikeaan aikaan. Silloin kasvi kasvaa kauniin muotoiseksi ja alhaalta lähtien tuuheaksi.

Paakkutaimi

Paakkutainta käsitellään kuten astiatainta. Myös istutusaika on koko sulan maan ajan. Verkko pitää juuripaakun koossa, vaikka se ei olisikaan läpijuurtunut. Verkkoa ei poisteta, sillä se maatuu ajan myötä itsekseen. Jos paakussa on kasvin vartta kiristäviä siteitä, leikataan ne auki vasta sitten, kun kasvi on paikallaan istutuskuopassa.

Erityisesti havukasvien paakkutaimien hinnoissa on suuria eroja. Kasvatusajan hoitotoimenpiteet ja myyntikuntoon käsittely selittävät suuren osan hinnan muodostuksesta:

  • Asiantunteva viljelijä tekee kasville hoitoleikkaukset, jotka tuuhettavat kasvin. Jos hoitoleikkauksia ei tehdä, myyntikoko saavutetaan nopeammin, mutta versosto on harvaa.
  • Peltoviljelyssä tarhuri tekee asianmukaiset juurihoidot, jotka takaavat riittävän tiheän ja tiiviin juuriston paakutettaessa.
  • Käsin pellosta nostettaessa kasvin juuriston käsittely on hellävaraisempaa kuin konenostossa. Valitettavasti käsityö on kuitenkin kalliimpaa.
  • Käsin tehdyssä verkkopaakussa juuret ovat valmiiksi luonnollisessa asennossaan ja juuriston koko on suhteessa kasvin kokoon. Kasvu lähtee vaivatta käyntiin.
  • Konepaakutuksessa juuria ympäröivä multa voi karista pois, jolloin kasvi paakutetaan paljasjuurisena. Konekäsittelyssä juuret asettuvat paakkuun miten sattuu. Ne voivat asettua hyvin, jäädä rullalle tai sojottaa ylöspäin. Jos juuristo jää paakussa väärään asentoon, ovat seuraukset ikävät:
    • kasvi jurottaa monta vuotta, ennen kuin se saa kunnolla kasvusta kiinni.
    • kasvu lähtee hyvin käyntiin, mutta muutaman vuoden kuluttua kasvi hirttäytyy kiertyneisiin juuriinsa ja kuolee.

Kasvin yksilöllinen käsittely on toki kalliimpaa kuin koneella tehty, automatisoitu työ. Käsityön suosimisella haluamme varmistaa, että kasvi kestää pellosta noston, paakutuksen ja kuljetuksen. Silloin se kasvaa hyvin kotipuutarhassakin.

Paljasjuurinen taimi

Paljasjuurinen taimi sietää käsittelyä vain lepotilaisena aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Kasvussa ollessaan se ei kestä juurien oikomista ja istuttamista. Istutusleikkaus on havupuita lukuunottamatta tehtävä aina, jotta kasvi tuuheutuisi alhaalta asti. Keväällä istutettavat taimet leikataan heti, syksyllä istutettavat seuraavana keväänä. Esimerkiksi lehtipensaat leikataan 10 cm maan pinnasta. Kestää vuoden pari, ennen kuin kasvi on saavuttanut saman koon kuin astiataimilla.

Muhevaisen taimet kasvavat takuulla

Luotamme kasveihimme. Ne on ammattitaidolla kasvatettu ja käsitelty. Niiden kanssa onnistut. Materiaali on kuitenkin elävää, joten kaikesta huolimatta yllätyksiä voi sattua. Siksi annamme puille ja pensaille kirjallisen takuun, jonka ehdot näet Takuu-sivulta.