Omenapuiden leikkaus

Omenapuuta leikataan, jotta se tuottaisi paremmin satoa. Leikkaamisessa kannattaa kuitenkin aina olla maltillinen. Liian runsas leikkaaminen voi tehdä puusta luutamaisen, jos sillä innostetaan puuta kasvattamaan paljon ns. vesiversoja. Liian varovainen leikkaaminen on aina parempi kuin liian runsas leikkaaminen.

Lyhennä oksia aina siten, että ensimmäinen jäljelle jäävä silmu kasvaa rungosta katsoen ulospäin. Jätä silmun ja leikkauskohdan väliin 1 cm, jotta silmu ei kuivahda. Jos poistat oksan kokonaan, älä jätä tappeja, mutta älä myöskään leikkaa niin syvältä, että vauriokohta tulee tarpeettoman suureksi. Oksan tyvellä on kaulus, oksaa hieman leveämpi osa, joka jätetään paikoilleen. Sen ansiosta oksa kylestyy eli arpeutuu luonnollisella tavalla. Katso ohje ison oksan leikkaamisesta.

 

Ensimmäisenä keväänä  (kuva 1.)

Leikkaa istutuskeväänä, tai jos istutettu kesällä/syksyllä, seuraavana keväänä. Typistä ylipitkät oksat ja latvaverso. Poista myös teräväkulmaiset, pystyyn kasvavat oksat ja mahdollinen kilpalatva kokonaan. Jos jätät kilpalatvan paikoilleen, puusta muodostuu kaksirunkoinen. Sen ilmavana ja sisäosiltaankin valoisana pitäminen on myöhemmin työlästä.

Nuori puu keväällä  (kuva 2.)

Lyhennä liian pitkä latvaverso 30–40 cm pituiseksi, kuitenkin niin, että latva jää muita oksia korkeammalle. Poista kilpalatva ja jyrkästi ylös- tai sisäänpäin osoittavat oksat. Poista toisia hankaavat oksat. Lyhennä perusoksia tarvittaessa.

Satoikäinen puu

Leikataan vain tarpeeseen, esim. kilpalatva, liian tiheään kasvavat oksat, väärin suuntautuneet tai toisiaan hankaavat oksat. Tavoitteena on pitää latvus ilmavana, jotta sisäosakin saa valoa ja oksien kasvusuunta leveänä. Sopiva leikkausaika on varhain keväällä tai loppukesällä/alkusyksystä kasvun loputtua.

Katso videolta vinkit omenapuun kesäleikkaukseen ➡️