Kukkasipulit – valitse ja istuta oikein

Kun tunnistat ja ostat laadukkaita kukkasipuleita, ne palkitsevat runsaalla  kukinnalla. 

Kukkasipulit ovat syksyn sesonkituotteita ja saapuvat myymälöihimme elokuun lopulla. Löydät muhkean valikoiman sekä pakattuja että irtomyynnissä olevia kukkasipuleita, jotka kukkivat seuraavana keväänä ja kesänä.

Tervetuloa valikoimaan.

Näin onnistut:

Osta terveitä ja isoja sipuleita

Suurista sipuleista saadaan näyttävin ja runsain kukinta. Kukkaloistoa ajatellen ei siis aina kannata valita pieniä, vaikkakin hinnaltaan edullisempia sipuleita. Suuri sipuli tuottaa useamman kukkavanan ja kukan koko on suurempi kuin pienellä sipulilla.

Terve sipuli on kädessä kiinteän tuntuinen ja kokoonsa nähden painava. Pienet pintakolhut eivät haittaa, mutta vaurio ei saa ulottua syvälle sipulin sisään. Lievä kasvuunlähtö ei ole vaarallista, se kertoo vain elinvoimasta. Pitkät ja laihat varastoversot eivät kuitenkaan ole eduksi.

Valitse myös irtomyynnistä

Irtosipuleista valitset sipulit yksilöinä ja varmistut laadusta ostohetkellä. Pääosa pakattuna myytävistä sipuleista on läpinäkyvässä, hengittävässä pussissa, joten niidenkin laatua on helppo tarkastella jo myymälässä.

Säilytä ilmavassa ja viileässä

Jos et heti istuta sipuleita, säilytä ne vaikkapa paperipussissa viileähkössä, kuivassa paikassa. Muovipussissa kosteus tiivistyy ja home alkaa kasvaa.

Mutta älä säilytä sipuleita turhaan, vaan istuta ne  kuitenkin mahdollisimman  pian, sillä odotellessaan ne myös menettävät kosteutta ja voivat nahistua. Maan viilenemistä kannattaa odottaa ennen  istutusta, sillä lämmin maa voi saatella jotkut lajit liian varhaiseen kasvuun. Tällaisia ovat esimerkiksi krookukset. Toiset lajit, esimerkiksi liljat, tarvitsevat pitkän juurtumisajan ennen maan jäätymistä, joten ne istutetaan mahdollisimman aikaisin.

Istuta hyvään kasvualustaan

Kasvupaikka ja kasvuolosuhteet vaikuttavat merkittävästi kukinnan laatuun. Vain osa sipuleista sopeutuu nurmikolle, sillä siinä ne joutuvat taistelemaan elintilasta nurmen juuriston kanssa liian kovassa maassa. Siksi kunnollinen, kuohkea kukkapenkki on useimmille kukkasipuleille paras paikka.

Sipulit viihtyvät multavassa ja läpäisevässä kasvualustassa. Kuohkeuta maata ainakin 30 cm:n syvyydeltä, jotta juuret pääsevät vaivatta kasvamaan. Veden läpäisykyky on tärkeää, sillä seisova vesi mädättää sipulit.

Älä istuta kuivaan maahan. Lisää multaa ja kastele maa perusteellisesti. Silloin sipuli työntää vahvat juuret ja palkitsee runsaalla kukinnalla.

Istuta riittävän tiheään

Suurikin määrä sipuleita sinne tänne ripoteltuna antaa valjun vaikutelman. Suunnittele mieluummin pari tiivistä ryhmää, jossa yhtäaikaisesti kukkivista lajeista korkeammat ovat keskellä tai taustalla ja matalat edessä tai reunoilla.

Suurien sipulien, esim. narsissien ja tulppaanien, istutusväli on 10–12 cm. Pienet, kuten krookukset, istutetaan 5–7 cm:n välein. Elävä ja vaihteleva vaikutelma syntyy, kun vältät istuttamasta suoriin riveihin. Luonteva vaikutelma korostuu muutaman sipulin erottamisella yksittäiseksi kasvamaan hieman ryhmän ulkopuolelle.

Istuta sopivaan syvyyteen

Joka lajilla on oma istutussyvyytensä. Senttiviidakkoon eksyy helposti, mutta pitkälle pärjäät, jos istutuskuopan syvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Liian pintaan jääneet sipulit kukkivat heikosti, jos lainkaan.

Paina sipuli tiukasti kuopan pohjalle, jotta sen alle ei jää ilmataskua, joka estää juurtumisen. Sipulin suippo pää asetetaan ylöspäin, jotta kasvupiste jää ylimmäiseksi.Tarkista oikea syvyys vaikka viivottimella, sillä varsinkin isot sipulit jäävät usein liian pintaan silloinkin, kun oikea syvyys on tiedossa.

 

Lannoita ja kastele

Monivuotisen kukinnan varmistamiseksi sipuliryhmät lannoitetaan joko syksyllä istutuksen yhteydessä tai keväällä kasvun alettua. Istutukset kastellaan syksyllä, jos maa on kuivaa sekä keväällä kukinta-ajan pidentämiseksi. Kukinnan loputtua ja lehtien alkaessa lakastua, kastelu lopetetaan.

Tulppaanin, narsissin ja hyasintin kukkavanat katkaistaan, ennen kuin ne alkavat tuottaa siemeniä. Lehtien annetaan lakastua paikoilleen. Pikkusipulit saavat rauhassa kasvattaa siemeniään, sillä monet niistä lisääntyvät sivusipulien lisäksi myös siementaimista.

Kukinnan aikaan

Usein juuri silloin, kun kukkaloisto on runsaimmillaan, on kovin kuivaa. Kastele sipulikukkia ja pidennät kukinta-aikaa. Mutta kukinnan jälkeen monet sipulit pitävät kuivahtamisesta. Seuraavan vuoden kukintaa edesauttaa, jos et anna siementen kypsyä vaan katkaiset kukkavarret ajoissa. Lehdet sen sijaan on hyvä jättää paikoilleen lakastumaan.