Daalian esikasvatus, istutus ja hoito
Daalian mukulat ovat keväällä istutettavia lajeja, joilla on loistavan runsas kukinta. Daalian mukulat voi istuttaa suoraan kukkapenkkiin, mutta odota maan lämpenemistä keväällä, jotta kylmänarka juurakko lähtee innolla kasvuun. Esikasvattamalla juurakot nopeutat kukinnan puhkeamista ja nautit koko kesän pituisesta kukinnasta. Sivun lopusta löydät myös ohjeet daalioiden talvettamiseen ja kasvuun saattamiseen jälleen keväällä.
Daalioilla on vain hyviä ominaisuuksia:
- paljon värejä ja erilaisia kukan muotoja
- myös tummalehtisiä variaatioita, joilla saa kontrastia puutarhaan
- eri korkuisia lajikkeita, joista löydät varmasti omaan kukkapenkkiisi tai ruukkusi sopivat
- aloitettuaan kukinnan kukkivat syksyyn saakka
- helppohoitoinen, vaikkakaan ei täysin huoltovapaa.
- kasvaa vuosi vuodelta näyttävämpänä, jos viitsit nähdä talvettamisen vaivan.
Esikasvatus
- Istutua jurakko ravinteikkaaseen, uuteen multaan. Sopivan kokoinen astia pon 2-3 l:n kokoinen, jotta juurakko mahtuu siihen hyvin. Seuraavina vuosina kasvatusastian kokoa täytyy suurentaa, koska juurakkokin on suurempi.
- Varmista, että edellisen vuoden kasvuvarren tynkä on ylöspäin.
- Kastele ja pidä valoisassa, viileähkössä paikassa. Liian lämpimässä tai pimeässä kasvustosta tulee hontelo.
- Latvominen tuuhettaa tainta.
- Jos latvot, latvo ajoissa: nipsaise vain pieni pätkä lehtihaaran yläpuolelta, jotta kasvuaikaa ei mene hukkaan. Jos latvominen myöhästyy, joudut latvomaan vartta useiden lehdyköiden alapuolelta, sillä kasvi haarautuu latvomiskohdasta.
Istutus
- Istuta daaliat ulos yöhallojen mentyä tai valmistaudu suojaamaan taimia kylmältä.
- Jos et halua esikasvattaa tai jos on jo kesäisen lämmintä, istutetaan juurakot suoraan maahan.
- Jätä juurakon päälle 5-10 cm multaa.
- Daaliat pitävät ravinteikkaasta ja hikevästä maasta ja valoisasta kasvupaikasta. Ne tarvitsevat kosteutta, mutta eivät pidä jatkuvasta märkyydestä. Pintamaa saa mieluusti hieman kuivua kastelukertojen välillä.
- Daaliat sopivat myös ruukkuistutuksiin. Niissä ne kuuivuvat helposti, joten seuraa kastelun tarvetta.
Hoito
- Kastele tarpeen mukaan. Anna mieluummin kerralla runsas vesimäärä harvemmin kuin vain pintaa kastelevia pikkulirauksia. Kastelukertojen välissä multa saa hieman kuivahtaa.
- Lannoita pitkin kesää erityiseti ruukkuistutuksissa. Kukkapenkissä ravinteet eivät kulu yhtä nopeasti. Lannoitus on tärkeää, sillä kukinta vie paljon voimaa. Nälkiintynyt kasvi ei jaksa kukkia eikä liian myöhään aloitettu lannoitus aina riitä korjaamaan tilannetta.
- Poista kuihtuneet kukat, jotta uusia nuppuja pääsee muodostumaan. Siementen kypsyttäminen vähentää kukintaa.
- Jos lehdistö kasvaa kovin tiiviiksi, voit poistaa joitakin lehtiä ilmavuuden parantamisesksi.
- Korkeat lajikkeet saattavat tarvita tukea erityisesti tuulisessa paikassa.
Talvetus
Syksyn tullen kesän aikana pullistuneet mukulat nostetaan maasta. Eri lajikkeilla voi olla eri muotoisia mukuloita, toiset ovat luontaisesti hoikempia kuin toiset. Talveta vain ehjät ja terveet juurakot. Ne ovat täynnä varastoitua elinvoimaa odottamassa keväistä kasvun alkua.
Talven aikana juurakon sisältämä kosteus vähenee ja pinta rypistyy mutta se mehevöityy jälleen keväällä päästyään tuoreeseen multaan.
- Katkaise kukkavarret ennen yöpakkasia. Ei hätää, jos pakkanen ehtii puraista kasvustoa. Kylmä ei heti ulotu juuristoon asti.
- Jätä juurakot varsien katkaisun jälkeen vielä muutamaksi päiväksi maahan.
- Nosta ne varovaisesti talikolla tai lapiolla ja ravistele mullat pois. Anna juurakoiden kuivahtaa.
- Säilytä pakkasettomassa, viileässä ja kuivahkossa paikassa turpeeeen upotettuna. Turve tasaa lämpötilaa ja ilmankosteutta. Ihanteellinen lämpötila on 5-10 astetta.
- Jos lämpötila ja ilmankosteus ovat sopivat, kuten usein esim. maakellarissa ovat, voi juurakot säilyttää vaikka paperipussissa.
- Talvetusta uhkaavat:
- liika kuivuus, jolloin mukulat nahistuvat liikaa
- liika kosteus, jolloin mukulat voivat mädäntyä
- liian lämmin tai kylmä säilytyspaikka
Keväällä
- Suuret juurakot voi jakaa ennen istuttamista.
- Aloita esikasvatus toukokuussa tai istuta suoraan kasvupaikalleen säiden lämmettyä ja lämmitettyä maan. Esikasvatus aientaa kukintaa, mutta liian pitkä sisäkasvatus tuottaa honteloa kasvustoa. Sopiva esikasvatusaika on 3-6 viikkoa. Mitä pidempi esikasvatus, sitä enemmän valoa taimet tarvitsevat ja sitä tärkeämpää on sopiva lämpötila (15-17 astetta)
- Niin kauan kuin kasvua ei ole näkyvissä, suojaa maan lämpö juurakkoa viileinä öinä. Ylimääräistä kylmänsuojaa tarvitaan, jos lehtiä on jo kasvanut esiin.
- Latvominen tuuheuttaa kasvia, mutta viivästyttää kukinnan alkamista.