Viljelyohje esikasvatetulle parsalle
Parsan viljely on kärsivällisen kasvattajan puuhaa, sillä aluksi satoa saa odottaa. Mutta sitten, kun taimet ovat kasvaneet satoikään, versojen kasvu on keväisin nopeaa ja korjuuseen on ehdittävä jopa päivittäin. Jokakeväinen satoaika on lyhyt, sillä parsalle on annettava mahdollisuus kerätä voimia seuraavan vuoden sadon varmistamiseksi. Kärsivällinen kasvatus ja maltillinen sadonkorjuu tuottavat pitkäikäisen herkkuvihanneksen.
Parsa on alkukesän herkku, jonka viljely palkitsee.
Parsa palkitsee herkkusuun myös ravintoarvoillaan. Se sisältää runsaasti A, B, ja C-vitamiineja ja rautaa, kuituja ja hivenaineita. Vihreä parsa on ravintoarvoiltaan rikkaampaa kuin valkoinen. Värin ratkaisee kasvatustapa, sillä valkoinen kasvatetaan maan alla hiekkapedissä, vihreä taas saa kasvaa valossa.
Maan muokkaus
Parsa tarvitsee aurinkoisen, syvään muokatun ja kuohkean maan. Levitä parsamaalle jo edellisenä syksynä hyvin palanutta karjanlantaa, lisää humusta ja tarvittaessa hienoa hiekkaa, jos maa kaipaa ilmavoittamista.
Parsan istutus
Kaiva n. 30 cm leveä ja syvä oja, jonka alla on vähintää 30 cm hyvää, kuohkeaa kasvualustaa. Istuta taimet 40–50 cm välein ojan pohjalle, jotta juurakko jäisi riittävän syvälle eikä vaurioituisi kylminäkään talvina. Oja täytetään mullalla saman vuoden syksyllä. Huolehdi koko ajan kastelusta, jotta juuristo vahvistuisi.
Parsarivien väli tulee olla vähintään yksi metri. Valkea parsa tarvitsee leveämmän rivivälin.
Kasvatus
Taimet saavat vahvistua kasvupaikallaan 2–3 vuotta. Satoa saa siis ensi kerran aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua. Jotkut lajikkeet sallivat maistelun jo vuoden kuluttua istuttamisesta, mutta on kuitenkin maltettava jättää riittävästi versoja kasvamaan juuriston vahvistamiseksi. Huolehdi rikkakasvien torjunnasta ja lannoituksesta. Leikkaa versot alas syksyllä, kun ne ovat kellastuneet.
Vihreä, C-vitamiinipitoinen ja voimakkaan makuinen parsa viljellään tasamaalla. Valkoinen, lehtivihreätön ja mieto parsa viljellään harjuissa, joiden muodostaminen aloitetaan ensimmäisen kasvukauden syksyllä ja jatketaan keväisin. Harjun korkeutta lisätään asteittain, kunnes sen korkeus on 30 cm
Sadonkorjuu
Aloita sadonkorjuu, kun juuristo jaksaa työntää maasta tanakoita versoja. Korjaa sato muutaman päivän välein, sillä parsan versot puutuvat nopeasti ja herkku menettää mehukkuutensa.
Valkeat parsat korjataan verson päiden pilkistäessä esiin harjusta. Ne leikataan varovasti n. 15 cm syvyydeltä harjun sisältä. Älä riko harjua, sillä seuraavat versot ovat jo kasvamassa.
Vihreät parsat leikataan 15–30 cm korkeina.
Satokausi
Ensimmäisen satovuonna korjaa vain yhden tai kahden viikon aikana, jotta taimet eivät rasitu liikaa. Seuraavina vuosina satokautta on kuukauden verran. Liian kauan jatkunut sadonkorjuu rasittaa kasvustoa. Anna parsan kasvaa ja kerätä vararavintoa juurakolle. Näin saat vahvan, jopa 15 vuotta satoa antavan kasvuston.
Kypsennys
Valkoinen parsa kuoritaan aina, vihreä vain tarvittaessa. Yleisin tapa kypsentää parsa on keittäminen suolatussa ja sitruunalla maustetussa vedessä. Muutaman minuutin keittoaika yleeensä riittää, sillä ylikypsä parsan maku ei houkuttele. Grillaaminen ja uunissa kypsentäminen ovat myös oivallisia tapoja kypsentää herkkutangot. Vihreän parsan hoikat versot voi syödä salaatissa myös raakana.