Varkaat (rengastettuina) poistetaan vajaan 10 cm:n mittaisina.
Varkaat (rengastettuina) poistetaan vajaan 10 cm:n mittaisina.

Latva katkaistaan, kun kukkaoksia on 3–4.
Latva katkaistaan, kun kukkaoksia on 3–4.

Kypsat tomaatit

Omat tomaatit tuoksuvat ja maistuvat

Kotipuutarhuri varaa aurinkoisen ja lämpimän seinustan syyskesällä kypsyville, tuoksuville ja maukkaille tomaateille. Lasitettu parveke sopii myös mainiosti tarkoitukseen.  Tomaatin monissa muodoissa on valinnan varaa. Kokeilunhaluinen kasvattaa monta erilaista ja taloudellinen valitsee käytettävissä olevaan paikkaan kasvutavaltaan sopivimman. Valikoima on näin keväällä parhaimmillaan, mutta vaihtelee myymälöittäin.

Runkotomaatti

Kasvatetaan tuettuna. Sivuoksat eli varkaat poistetaan, kun ne ovat vajaan 10 cm:n mittaisia. Silloin ne katkeavat helposti sormin. Latva katkaistaan, kun kukkaoksia on 3–4. Tämän enempää kasvi ei jaksa hedelmiä kesän aikana kypsyttää. Jos kukkatuotannon annetaan jatkua, kasvu ei kohdistu hedelmien kasvattamiseen ja kypsyttämiseen.

Runkotomaatteihin kuuluvat mm. kasvihuonetomaatit, suosittu ja satoisa Tanskan Vienti –lajike sekä pihvi- ja munatomaatit. Runkotomaateissa on myös keltaisia lajikkeita.

Minitomaatti

Kasvutavaltaan pieni ja matala, pyöreä pensas. Myös hedelmät ovat minikokoisia, halkaisijaltaan 2–3 cm, punaisia tai keltaisia. Minitomaatti sopii vaikka parvekelaatikkoon tai pihapöydän koristeeksi. Erittäin maukkaita.

Kirsikkatomaatti

Kasvaa korkeaksi köynnökseksi, voi kasvattaa runkotomaatin tavoin. Tarvitsee tuen. Runkotomaattina kasvatettaessa varkaat poistetaan. Koristeellinen ja satoa tuottava myös monihaaraisena. Tomaatit kirsikan kokoisia, punaisia tai keltaisia. Erittäin maukkaita.

Päärynätomaatti

Kasvaa kuten kirsikkatomaatti. Hedelmä on pieni, keltainen, päärynän muotoinen. Maku makea ja mieto. Tästä lapset pitävät.

Pihvitomaatti

Pihvitomaatti on saanut nimensä suuren hedelmänsä ansiosta. Kasvatetaan runkotomaattina. Maultaan se on makean mieto.

Luumutomaatti

Soikean muotonsa mukaan nimetty. Kasvatetaan runkotomaattina. Kiinteälihainen, sopii erinomaisesti esimerkiksi grillattavaksi ja tomaattisoseeseen. Makeita ja maukkaita.

Pensastomaatti

Kasvaa pensastavana, matalahkona. Ei yleensä tarvitse tukea. Varkaita ei tarvitse poistaa. Hedelmän koko vaihtelee lajikkeittain, mutta on useimmiten golfpallon kokoluokkaa.

Amppelitomaatti

Rento-oksainen tomaatti, josta varkaita ei poisteta. Verson kasvu on lyhyehkö. Mainio amppelikasvi myös koristeellisuutensa puolesta.