Gremolata

Monikäyttöinen, paksu yrttiöljy, jota käytetään maustekastikkeena. Annostellaan suoraan lautaselle oman maun mukaan. Sopii lihapatoihin (esim. osso buco), pastan kera, paistetun kalan ja lihan kanssa.

Gremolatan pohjana on iso kourallinen basilikaa ja/tai persiljaa. Silppua ne ja lisää mausteeksi muita yrttejä, jos halutat. Lisää reilu ropsaus suolaa ja ripaus pippuria sekä öljyä niin paljon, että yrtit juuri ja juuri peittyvät. Myös valkosipuli sopii joukkoon maun mukaan annosteltuna. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta sitruunan mehulla ja kuoriraasteella.

Jos haluat tasaisemman seoksen, hiero yrtit  ja suola öljytilkan kera laakeassa morttelissa, jotta saat aikaiseksi tasaisen  massan. Lopuksi lisää haluamasi määrä öljyä voimakkaasti sekoittaen. Näin valmistettuna yrttien maut tulevat voimakkaammin esiin.