Yrttinen voipaputahna

Miedoista ja pehmeistä voippavuista valmistuu nopeasti herkullinen levite tai dippi. Tahnaa on helppo varioida mausteita vaihtelemalla. Kesäisiä makuja pursuava, yrttinen paputahna valmistuu näin:

Silppua karkeasti veitsellä runsas kourallinen tuoreita yrttejä. Hyviä ovat mm. basilika, lipstikka ja lehtipersilja. Niitä voi myös mainiosti sekoittaa keskenään. Survo yrtit, vähän suolaa ja valkosipulia  morttelissa tahnaksi. Öljytilkka joukossa liukastaa aineksia mukavasti ja helpottaa survomista. Tahnasta kesäiset maut irtoavat runsaampina, mutta yrtit voi vain silputakin. Ja jos kaapissa on valmista pestoa, sekin sopii joukkoon.

Soseuta sauvasekoittimella pavut, yrttitahna ja ruokalusikallinen tai pari sitruunamehua ja lisää öljyä tai vettä maun mukaan niin, että koostumus on sinulle mieluista. Ainesosia voi vaihdella mieltymysten mukaan, mutta sitruunamehua tai viinietikkatilkkaa ei kannata unohtaa, sillä pavut ikään kuin huutavat hapon perään.

Meidän paputahnamme on koristeltu lorauksella sitruunankuorella maustettua avokadoöljyä. Tahna sopii yhtä lailla lisukkeeksi salaattipöytään tai uunivihanneksien kera kuin sosesoppien proteiinilisäksi jokaisen itse lautaselleen annosteltavaksi. Tai ihan vain leivän päälle.