Tähtilumikello (Galanthus elwesii) työntää ensimmäisen nupun esiin lumien vielä sulaessa ympärillä.
Tähtilumikello (Galanthus elwesii) työntää ensimmäisen nupun esiin lumien vielä sulaessa ympärillä.
Näyttävyytensä vuoksi jääkurjenmiekka kannattaa istuttaa, vaikkei onnistuisikaan kukittamaan sitä uudelleen.
Näyttävyytensä vuoksi jääkurjenmiekka kannattaa istuttaa, vaikkei onnistuisikaan kukittamaan sitä uudelleen.

Narsissi Hawera_2

Tulppaanilajike ’Couleur Cardinal’ kuuluu varhaisen kesän yksinker- taiskukkaisiin tulppaaneihin.
Tulppaanilajike ’Couleur Cardinal’ kuuluu varhaisen kesän yksinker-
taiskukkaisiin tulppaaneihin.
Liljankukkainen tulppaani ’Aladdin’ kukkii kesäkuussa.
Liljankukkainen tulppaani ’Aladdin’ kukkii kesäkuussa.
Syysmyrkkylilja ’Alastonimpi’
Syysmyrkkylilja ’Alastonimpi’

Sipulikukat kukkivat varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn

Haluatko kukinnan kevätnurmelle heti lumien sulaessa vai koko kukkapenkillisen eri aikaan kukkivia lajeja? Kenties mielessäsi on tupsahdus väriä sinne tänne pensaiden lomaan. Mitä mielitkin, keväinen kukkaloisto istutetaan syksyllä.

Valitse mieluisat lajit, mutta ota aina huomioon kasvupaikan olosuhteet. Vain viihtyessään sipulikukat kukkivat pitkään ja uusivat kukintansa seuraavanakin vuonna. Sipulikukat viihtyvät kevätkosteassa mullassa, joka on riittävän kuohkea voimakkaan juuriston kasvattamiseen. Kuivana keväänä niitä kannattaa kastella, jotta kukinta jatkuu pitkään. Älä myöskään istuta kuivaan maahan, sillä juurtuminen onnistuu syksylläkin parhaiten kosteassa mullassa.

Yhdistämällä eri lajeja kukinta alkaa jo lumien sulaessa ja jatkuu heinäkuulle. Vuodesta toiseen kukinta uusiutuu useilla lajeilla, kunhan lehdet saavat lakastua paikoilleen. Nurmea ei siis leikata kovin varhain, mikäli pikkusipuleita kasvaa nurmikossa. Perennapenkissä tai havuryhmissä sipulikukkien lehdet peittyvät luonnostaan muun kasvillisuuden sekaan. Tulppaaneista kannattaa kuitenkin katkoa siemenkodat pois heti kukinnan lakastuttua, jotta kasvuvoima kohdistuu sipulin kasvatamiseen eikä siementen kypsyttämiseen.

Pääset nauttimaan pitkästä kukinnasta, kun valitset eri aikaan kukkivia lajeja. Kurjenmiekat, lumikellot, talventähdet ja kasvitieteelliset krookukset puhkeavat kukkaan jopa lumen läpi, säistä riippuen jopa maalis-huhtikuussa. Sen jälkeen jatkavat sinililjat eli scillat, puutarhakrookuukset ja kevättähdet. Tulppaaneista löytyy lajikkeita hyvin varhaisista kasvitieteellisistä tulppaaneista kesäkuussa kukkiviin liljankukkaisiin ja papukaijatulppaaneihin. Helmililjat ja narsissit seuraavat toukokuussa aikaisia tulppaaneja. Narsisseista pienikukkaiset lajikkeet ovat varhaisia kukkijoita, kun taas suuret ja kerrannaiskukkaiset lajikkeet kukkivat viimeiseksi vasta kesäkuussa. Hännänhuippuna, ehkäpä kaikkein viimeisimpänä avaavat kukkansa pallerolaukka kesä-heinäkuussa ja suuret laukat, kuten jättilaukka.

 

Varhaiset pikkusipulit

Lumikello (Galanthus) työntää päänsä jo lumen läpi. Se lisääntyy mukavasti, mikäli maa ei ole kovin kovaa. Siksi se ei aina viihdy nurmikossa. Pensaiden alustat ovat usein mainio kasvupaikka lumikellolle.

 

Jääkurjenmiekka (Iris reticulata) loistaa kuin aurinko aukaistessaan kukkansa vielä muuten mustassa maassa. Jääkurjenmiekkoja kannattaa istuttaa lisää joka vuosi. Sitä on hankala saada kukkimaan uudelleen, ellei sen kasvualusta ole keväällä kostea, mutta kesällä rutikuiva.

 

Idänsinililjat huumaavat myös tuoksullaan.
Idänsinililjat huumaavat myös tuoksullaan.

Idänsinililja (Scilla siberica) viihtyy auringossa ja varjossa. Se leviää nopeasti siementämällä ja sivusipuleita kasvattamalla siniseksi matoksi.

 

Kasvitieteelliset ja kestävät lajit

Varhaisiin kukkijoihin kuuluvat kasvitieteelliset tulppaanit ja narsissit ovat viehkoja ja varmoja kevään sanansaattajia. Kasvitieteelliset lajikkeet ovat puutarhalajeja pienempikukkaisia, vähemmän jalostettuina lähempänä luonnonlajeja kuin isokukkaiset serkkunsa. Narsissit ovat aina uskollisia kukkijoita, mutta tulppaani vaatii kuivan lepokauden kesällä jaksaakseen kukkia vuodesta toiseen.  Kasviteteelliset lajikkeet eivät ole kovin vaateliaita ja saattavat levitä myös siementämällä.

 

Suven sulostuttajat

Kevään vaihtuessa kesäksi aloittavat puutarhatulppaanit kukintansa. Tulppaaneissa riittää valinnan varaa, tarjolla on lajikkeita yksinkertaisista ja aikaisista lajikkeista myöhäisiin kukkijoihin. Kerrannaiskukkaiset ja liljankukkaiset tulppaanit kukkivat vasta myöhään kesäkuussa venyttäen tulppaanikauden pitkäksi. Runsaasta väri- ja muotovalikoimasta jokainen löytää varmasti suosikkinsa.

 

Kesän kypsyessä

Laukoista (Allium) löytyvät kesän myöhäisimmät kukkijat. Pallerolaukka (Allium sphaerocephalon) kukkii kesä-heinäkuussa sekä jättilaukka (Allium giganteum) ihastuttavat vielä myöhään heinäkuussa. Pallomaisten laukkojen kukinnot ovat koristeellisia vielä pitkään kukinnan jälkeen.

 

Allium sphaerocephalon.
Allium sphaerocephalon.
Jättilaukan, Allium giganteum, kukinnon halkaisija voi olla jopa 20 cm
Jättilaukan, Allium giganteum, kukinnon halkaisija voi olla jopa 20 cm

Syksyn koittaessa

Kun lehdet jo putoilevat ja luonto hehkuu syysväreissään, puhkeavat kukkaan syyskrookukset ja myrkkyliljat. Ne ihastutavat hempeillä väreillään juuri kun muu luonto valmistautuu talviuneen. Istuta syyskukkijat mahdollisimman aikaisin ja saat nauttia niiden kukista jo tänä syksynä. Mutta ei hätää, jos ehdit istutuspuuhiin myöhemmin. Vuoden päästä saatat ilahtua ja ihastua maasta puskevien nupujen avautuessa.