Parsa

Parsaa lautasella

Viljelyohje esikasvatetulle parsalle

Parsa on alkukesän herkku, jonka viljely palkitsee.

Maan muokkaus

Parsa tarvitsee aurinkoisen, syvään muokatun ja kuohkean maan. Levitä parsamaalle jo edellisenä syksynä hyvin palanutta karjanlantaa, lisää humusta ja tarvittaessa hienoa hiekkaa, jos maa kaipaa ilmavoittamista.

Parsan istutus

Kaiva n. 30 cm leveä ja syvä oja, jonka alla on vähintää 30 cm hyvää, kuohkeaa kasvualustaa. Istuta taimet  40–50 cm välein ojan pohjalle, jotta juurakko jäisi riittävän syvälle eikä vaurioituisi kylminäkään talvina. Oja täytetään mullalla saman vuoden syksyllä. Huolehdi koko ajan kastelusta, jotta juuristo vahvistuisi.

Parsarivien väli tulee olla vähintään yksi metri. Valkea parsa tarvitsee leveämmän rivivälin.

Kasvatus

Taimet saavat vahvistua kasvupaikallaan 2–3 vuotta. Satoa saa siis ensi kerran aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua. Huolehdi rikkakasvien torjunnasta  ja lannoituksesta.  Leikkaa versot alas syksyllä, kun ne ovat kellastuneet.

Vihreä, C-vitamiinipitoinen ja voimakkaan makuinen parsa viljellään tasamaalla. Valkoinen, lehtivihreätön ja mieto parsa viljellään harjuissa, joiden muodostaminen aloitetaan ensimmäisen kasvukauden syksyllä ja jatketaan keväisin. Harjun korkeutta lisätään asteittain, kunnes sen korkeus on 30 cm

Sadonkorjuu

Aloita sadonkorjuu, kun juuristo jaksaa työntää maasta tanakoita versoja. Korjaa sato muutaman päivän välein, sillä parsan versot puutuvat nopeasti ja herkku menettää mehukkuutensa. 

Valkeat parsat korjataan verson päiden pilkistäessä esiin harjusta. Ne leikataan varovasti n. 15 cm syvyydeltä harjun sisältä. Älä riko harjua, sillä seuraavat versot ovat jo kasvamassa.

Vihreät parsat leikataan 15–30 cm korkeina.

Satokausi

Ensimmäisen satovuonna korjaa vain yhden tai kahden viikon aikana, jotta taimet eivät rasitu liikaa. Seuraavina vuosina satokautta  on kuukauden verran. Liian kauan jatkunut sadonkorjuu rasittaa kasvustoa. Anna parsan kasvaa ja kerätä vararavintoa juurakolle. Näin saat vahvan, jopa 15 vuotta satoa antavan kasvuston.