Istuta peruna lämpimään maahan hyvin idätettynä.
Istuta peruna lämpimään maahan hyvin idätettynä.
Anna taimettua kunnolla.
Anna taimettua kunnolla. Multaa ja muotoile penkit, kun kasvusto on 15–20 cm korkea.
Multaa ja muotoile penkit, kun kasvusto on 15–20 cm korkea. Multaa myöhemmin uudestaan.
Multaa vielä toistamiseen myöhemmin.

Perunan istutus ja kasvatus

Idätys

Idätys nopeuttaa perunan kasvua ja aientaa satoa. Jos peruna istutetaan vasta touko-kesäkuun vaihteessa, ei idätystä tarvita, koska lämpimässä maassa se lähtee hyvin kasvuun.

  • Idätä valoisassa paikassa, jotta idut kasvavat napakoiksi ja vihertyvät. Nämä idut eivät irtoa niin helposti kuin pitkät, valkeat varastoidut.
  • Idätyslaatikkoon vain 2-4 kerrosta perunoita, jotta valoa riittää kaikille.
  • Huoneenlämmössä idätys kestää 2-3 viikkoa. Viileämmässä (+12–15 C) aikaa pitää varata enemmän.

Istutus ja kasvatus

Istuta lämpimään maahan. Liian varhain kylmään maahan tehty istutus hidastaa kasvua.

  • Vedä 10 cm syvä vako n 75 cm välein ja asettele perunat idut ylöspäin. Peitä n. 5 cm:n multakerroksella.
  • Anna taimettua kunnolla ja multaa kuokalla vetämällä riviväleistä multaa varsien peitoksi, kun kasvusto on 15–20 cm korkea. Multaamisella mukulatuotanto saa tilaa, sillä liian pinnassa kasvavat mukulat vihertyvät. Multaa myöhemmin toistamiseen.
  • Pidä perunapenkki tasaisen kosteana koko kasvukauden. Perunat kehittyvät vauhdilla ja vältät perunaruven ja kasvuhalkeamien vaaraa.

Sadonkorjuu

  • Kesäkäyttöön perunoita voi korjata heti, kun mukulat ovat itselle mieluisan kokoisia.
  • Kun kasvusto taantuu (yleensä kukinnan jälkeen), poista varret. Poista varret myös, jos epäilet perunaruttoa (kts oireet alla).
  • Korjaa sato n 10 –14 vrk varsiston poistosta.
  • Anna kuivahtaa ennen varastointia ja laske varaston lämpötila hitaasti +4–6 asteeseen.

Perunarutto

Perunan lehtiin syntyy tummia laikkuja, joiden solukko kuolee. Sairastuneen perunan varsiinkin voi muodostua tummia, varren suuntaisia laikkuja tai juovia. Ensioireet voivat näkyä myös latvan lehtien ja lehtiruotien mustumisena. Taudin edetessä koko varsisto mustuu ja kuolee pois.

Jos varsisto poistetaan nopeasti ensioireiden jälkeen, voidaan taudin eteneminen pysäyttää ja mukulasato säästyy. Mukulaan levinneessä taudissa mukulan pintaan syntyy kuopalla olevia, mustia alueita ja maltoon muodostuu mätää solukkoa. Nämä perunat ovat syömäkelvottomia.

Lämpimät ja kosteat olot suosivat perunaruttosienen leviämistä. Lehtien laikkujen alapinnalle saattaa muodostua vaaleaa rihmastoa, josta kevyet itiöt leviävät ilmavirtausten mukana jopa maasta toiseen. Kun saastunut kasvusto tuhotaan ajoissa, estetään taudin leviäminen.