Kesäkukkaohje

Yksivuotisista kesäkukista kokoat mieleisesi ryhmän ruukkuihin parvekkeelle ja patiolle tai kukkapenkkiin. Elävöitä vaikkapa perennapenkkiä istuttamalla kesäkukkia monivuotisten joukkoon. Saat uuden ilmeen pihaasi ja varmistat koko kesän jatkuvan kukinnan kukkapenkissäsi.

Kukka-amppeleilla viimeistelet parvekkeesi tai pihasi oleskeluryhmän kodikkaaksi ja reheväksi. Valitse suuri, jo ostettaessa näyttävä kasvi, jos haluat varman ja nopeasti valmiin kesäilmeen. Tai suunnittele pienistä mieleisesi yhdistelmä istuttamalla ne omaan amppeliisi. Valintaasi helpottavat myyntipaikoilla nähtävänä olevat tietoiskut eri lajien ominaisuuksista ja sopivista kasvuolosuhteista.

Perusasiat

  • Istuta aina uuteen multaan. Käytetystä mullasta on puhti jo poissa.
  • Istuta riittävän isoon astiaan. Sopiva tilavuus useimmille kukille on 2–3 l taimea kohti. Poikkeuksena jo ostettaessa isot, jotka tarvitsevat vielä suuremman multatilan.
  • Suosi pohjareiällisiä astioita, kosteuden säätely on huomattavasti helpompaa.
  • Kastele säännöllisesti ja sopivasti. Jos kukkasi pitävät kosteasta kasvualustasta, se ei tarkoita, että niiden pitäisi olla jatkuvasti litimärkiä. Jos kukkalajisi suosivat pientä kuivahdusta kastelujen välillä, se ei tarkoita korppukuivaa. Tunnustele multaa sormin, opit nopeasti arvioimaan kastelun tarvetta.
  • Lannoita säännöllisesti, mutta pysy kohtuudessa. Noudata lannoitepurkkisi ohjeita, sillä liikalannoituskin on pahasta. Ravinteiden puute ränsistyttää kasvin ja tyrehdyttää kukinnan.
  • Jos olet laiska hoitaja, älä valitse jatkuvaa huomiota tarvitsevaa lajia.
  • Siementen muodostuminen vähentää kukintaa, siksi kuihtuneet kukat ja siemenkodat on syytä silloin tällöin poistaa.
  • Valitse kasvisi valaistusolosuhteiden mukaan. Varjon kasvi ei menesty paahteessa eikä auringon kasvi kuki varjossa.

Tyylittely:

Eri lajeja yhdistelemällä saat parhaimmillaan runsasta kukkaloistoa ja yksilöllisiä istutuksia. Joskus käy niin, että vaikutelma onkin sekava ja levoton tai osa istutuksen lajeista ei pääse esiin toisen peittäessä sen alleen. Kokeilemalla oppii paljon, monilajiset istutukset ovat kuitenkin vaativimpia. Kannattaa muistaa, että yksinkertainen on myös kaunista.

Muista välivihreät:

Hopeaputous, kesämuratti, hopeakäpälä, liisukka, mintut, mikania, ryytisalvia jne. Näillä saat
kukkaistutuksiin rehevyyttä ja viimeistellyn ilmeen.

Petunia surfiniaRunsas ja isoksi kasvava, laventelin värisen petunian Surfinia-lajikkeen kukkien väri vaalenee, kun avautumisesta on kulunut hieman aikaa. Vaikutelma on levollinen, mutta silti ilmeikäs. Surfiniasta on markkinoilla paljon eri värejä.

KrassiasetelmaHyödynnä myös yksivuotiset köynnökset. Ne voi ripustaa myös amppeliin kasvamaan alaspäin. Köynnöskrassia täydentää pienempikukkainen rusokki.