Välimerellistä tunnelmaa viiniköynnöksillä




















































































































Viiniköynnös Vitis ’Beta’

Vitis ’Frankenthaler’

Vitis ’Nordica’

Viiniköynnös Vitis ’Fabel’


Itse kasvatetuilla viinirypäleillä voi herkutella Etelä-Suomessa ja vähän pohjoisemmassakin, kunhan viiniköynnökselle löytyy suojaisa, aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka. Maan täytyy olla ilmava ja läpäisevä. Silloin talvehtiminen onnistuu paremmin kuin kylmässä, vettä pidättävässä maassa. Tästä huolimatta viini ei ole kuivien olojen kasvi, sillä se haihduttaa paljon suurten lehtiensä takia. Kasvia täytyy siis kastella aina tarpeen mukaan. Viinin kasvattamista voi kokeilla myös lasitetulla ja valoisalla parvekkeella, talveksi huolellisesti juuristoalue suojattuna.

Koriste- ja hyötykasvi samassa paketissa

Viini on varsin suureksi kasvava köynnös, jos sen antaa vapaasti kasvaa. Ilahduttavasti se jaksaa silloinkin tuottaa hedelmää, joten sen oikeaoppinen leikkaaminen ei ole oloissamme välttämätöntä. Tunnelman luojana viinin onkin hyvä antaa kasvaa reheväksi. Sitä voi ohjata aidalle, pergolan seinämiksi ja katoksi tai kaarelle pihapolun varteen. Suuret lehdet ovat peittäviä ja suojaa antavia. Niiden alle oleskeluryhmään voi luoda hämyisän nurkkauksen ja Välimerellistä tunnelmaa.


Puurakenteinen pergolan runko on oiva tuki, joka kantaa useamman köynnöksen painon.

Raja-aidan elävöittäjiksi kannattaa valita kestäviä lajikkeita, kuten ’Beta’, ’Nordica’ ja ’Zilga’. Niiden marjat ovat pienehköjä ja mausteisia, kirpakoitakin.

Jos haluat mahdollisimman suurta satoa, tarvitaan vuosittaisia, voimakkaitakin leikkauksia. Leikkaustapoja on monia, joista yhden ohjeen löydät tästä >.

Näin onnistut:

1. Valitse aurinkoinen, suojaisa ja vettä läpäisevä, syvämultainen kasvupaikka tai riittävän suuri astia (ø väh. 50 cm) patio- tai parvekeistutuksissa.

2. Viiniköynnös vaatii tuen, esimerkiksi kehikon tai tukevan kepin.

3. Huolehdi riittävästä kastelusta. Tunnustele multaa sormin pintaa syvemmältä, niin opit arvioimaan, kuinka usein ja kuinka paljon kasvi tarvitsee vettä. Mullan pidätyskyky, juuriston ja lehdistön koko ja sääolot vaikuttavat tähän paljon.

4. Vältä runsasta typpilannoitusta, silllä se huonontaa talvenkestävyyttä.

5. Jos kasvatat lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa, muista tuulettaa, sillä 30 º ylittävä lämpötila varistuttaa kukkatertut.

6. Leikkaustarve riippuu tavoitteistasi köynnöksen suhteen. Suoja- ja koristetarkoituksiin kasvatettaessa leikkaustarve on vähäinen. Sadon maksimoimiseksi leikataan voimakkaasti. Sopiva leikkausajankohta on syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Älä leikkaa keväällä runsaan nestevuodon takia.

7. Suojaa talveksi esim. pakkaspeitolla. Juuriston suojaksi sopii mm. talvensuojaturve.

8. Satoa alkaa tulla yleensä toisena vuonna, mikäli lämpöä on riittävästi.

9. Kastele keväällä astiaistutuksia jo varhain, sillä kuivuminen on niissä suuri riski. Maahan istutetuilla kasvveilla tämä vaara ei ole yhtä ilmeinen.

10. Lämpimässä ja suojaisessa kasvupaikassa kasvuun lähtö keväällä on aikaisempaa kuin muualla puutarhassa. Pakkasen ja yöhallojen aiheuttamien vaurioiden riski on silloin suuri, joten varaudu suojaamaan kasvustoa esimerkiksi hallaharsolla.

Valikoimissamme on useita lajikkeita. Kannattaa kuitenkin tarkistaa saatavuustilanne myymälästä, sillä valikoimat vaihtelevat jonkin verran.

’Beta’

  • pitkään viljelyssa ollut, kestävä lajike
  • rypäleet pyöreitä, tummansinisiä-
  • rypäleet kypsyvät syys – lokakuussa
  • voimakas, villi ( mustikkainen ) aromi

 

’Frankenthaler’ (’Black Hamburg’)

  • myös ruukkuviljelyyn soveltuva lajike
  • rypäleet purppuran sinisiä

 

’Hasaine Sladki’

  • aikainen ja satoisa lajike
  • rypäleet pienehköjä, sinipunaisia
  • lehdissä koristeellinen punerrus loppukesästä alkaen
  • voimakaskasvuinen

 

’Nordica’ (’Vino Nordica’)

  • rypäleet sinisiä
  • rypäleet kypsyvät syyskuussa

 

’Zilga’

  • viljellyin lajike
  • viihtyy happamassa maassa
  • talvenkestävyys hyvä
  • rypäleet keskikokoisia, sinisiä, vahapintaisia
  • rypäleet kypsyvät aikaisin
  • voimakaskasvuinen
  • miellyttävän mustikkainen, makeahko aromi

 

’Dr. Schmidtman’

  • rypäleet kellanvihreitä ja pieniä
  • makeahko aromi

 

’Spulga’

  • rypäleet punavioletteja
  • hillitty- ja hidaskasvuinen
  • miellyttävän makea aromi

 

’Sukribe’

  • rypäleet kellanvihreitä, pitkät, suuret tertut
  • rypäleet kypsyvät melko aikaisin
  • satoisa
  • voimakaskasvuinen
  • makeahko, mausteinen aromi

 

’Fabel’

  • aitoviiniköynnös (Euroopassa viininvalmistukseen käytettävä laji)
  • rypäleet kellanvihreitä, kypsinä hieman punertavia
  • tertut pienehköjä, mutta niitä on paljon
  • sato kypsyy syyskuun jälkipuoliskolla
  • makea aromi