Syklaamit ja kanervat sykähdyttävät syysistutuksissaKerta vielä ennen talven tuloa, syksyn väreillä somistetaan puutarha, patio ja parveke rehevin ruukkuistutuksin ja valoin, vaikkapa kynttilälyhdyin.

Pöytäryhmät ja mietiskelypaikat houkuttelevat luokseen kunhan ne on somistettu vaikkapa kanervista, hopealangoista, syklaameista, lamosalaleista ja erivärisistä syksyn ruukkuhavuista kootuilla istutuksilla.

Näin onnistut:

Yhdistele ennakkoluulottomasti erilaisia kasveja. Hersyttele lehtimuodoilla ja väreillä oman maun mukaan. Saatavilla on paljon muitakin kuin kanervia. Yhdistele mukaan monivuotisia kasveja, esimerkiksi heiniä, ja upealehtisia keijunkukkia (Heuchera).
Istutukset säilyvät kauniina pitkälle syksyyn parilla niksillä:

  • Poista kasvatusruukut ja istuta kasvit multaan. Näissä istutuksissa voit hyödyntää poistettujen kesäkukkien käytettyä multaa, sillä ravinteiden tarve ei enää ole suuri.
  • Muista kastella, vaikka kasvit haihduttavatkin vähemmän kuin kesällä.
  • Jos käytät kellokanerva Ericaa tai syklaameja, viihtyvät ne paremmin sateelta suojattuna. Monet muut syyskasvit eivät pahastu säiden vaihtelusta.Hillittyä hehkua istutuksiin saat sinisen, hopean ja valkoisen sävyillä. Hopealangat ja valkoreunaiset heinät tai muratti yhdistettynä sinertäviin havuihin tuovat viileän huurteista tunnelmaa talven odotukseen. Erityisen hyvin vaaleat ja sinertävät sävyt korostavat tummaa ruukkua tai rakennusta.

Havukasveilla on tärkeä rooli ruukkuistutusten elävöittäjinä. Niiden vehreys saa kirkasväristen tädykkeiden, kanervien, marjovien lamosalalien ja marjakanervien värit hehkumaan.