Kuiva maa huutaa kosteutta – vesi on kasvien elämän eliksiiriKun kaunis suvisää ja auringonpaiste hellivät meitä, koettelee kuivuus rankasti puutarhakasveja. Varsinkin uudet istutukset kärsivät nopeasti veden puutteesta, mutta myös vakiintuneet istutukset kaipaavat virkistystä.

Paikoilleen jo juurtuneet kasvit tarvitsevat taimia suurempia vesimääriä saadakseen kastelusta hyötyä. Lehtipuiden juuristo ulottuu suurin piirtein yhtä leveälle kuin lehdistökin. Latvuksen koosta voi arvioida kastelukehän suuruuden. Kasteltaessa vettä käytetään niin paljon, että maa kostuu koko juuriston syvyydeltä. Ison puun kertakasteluannos on siten 100-500 l.

Havukasvit kärsivät kuivuudesta melkeinpä salaa, sillä niiden ulkomuodosta ei kovin helposti puutetta huomaa. Lehtipuut ja –pensaathan ilmentävät janoaan nuupahtavin lehdin ja niitä ehtii auttaa, jos toimii nopeasti. Havut taas ruskettavat neulasiaan vasta myöhemmin, jopa kuukausien viiveellä. Jos vasta ruskettumisen myötä havahdutaan kastelemaan, on vaurio jo peruuttamattomasti tapahtunut.

Katso tästä taimien kasteluohje. Kun kastelet isompia kasveja, moninkertaista käytettävän veden määrä.

Älä luota sateisiin. Vasta hyvin pitkäkestoinen sade kostuttaa maata riittävästi pitkän kuivuuden jälkeen.