Herkkutomaatteja pienen pienistä suuren suuriin

Marmande
Mary Robinson
Kaiken kastike
Jakotomaatti
Arielle
Gardener’s Delight
PäärynätomaattiTomaattitarhuria hemmotellaan lajikerunsaudella ja värien kirjolla. Niitä ei tarvitse aina piilottaa kasvihuoneen lämpöön, jos vain puutarhasta löytyy lämmin ja suojaisa kasvupaikka. Korkeiksi kasvavat lajit toimivat mainiosti myös näkösuojana ja ovat tietysti koristeellisia. Sieviä ovat myös pienikasvuiset amppeli- ja pensastomaatitkin.

Jotta koristearvot toteutuvat, on huolehdittava riittävästä kastelusta ja lannoituksesta. Nälkiintyneet, kalpealehtiset tai nuutuneet kasvustot eivät silmiä hivele, kun taas tumman vihreät lehdet ja terhakat tomaatit ovat silmän ilo. Istutukseen sopivat ravinteikkaat yleismullat tai tomaattia varten kehitetty erikoismulta.

Kaikki tomaattilajikkeet soveltuvat tuorekäyttöön, salaatteihin ja kasvislautasille. Kaikki ne soveltuvat tietysti myös ruuanlaittoon. Eri lajikkeilla voi silti olla ominaisuuksia, jotka tekevät ne toista erinomaisemmaksi tietyssä käytössä.

Myymälöissämme on tomaatin taimia vaihtelevin, jopa päivittäin vaihtuvin valikoimin. Jos alla esiteltyjä ei myymälästä löydy, muita kiinnostavia lajikkeita on tarjolla niiden sijaan. Tomaatin taimet ovat myynnissä kevätsesongin aikana.

Mieto ja mehukas pihvitomaatti

Pihvitomaatit soveltuvat erinomaisesti ruuanlaittoon, sillä ne ovat lihaisia, mehukkaita ja suuria. Maku on täytetäinen, makea ja usein vain miedosti hapokas. Suuret hedelmät ovat riittoisia ja paloittelu on helppoa. Suuren hedelmän kuoren poisto on helppoa: hedelmä paloitellaan lohkoiksi ja terävällä veitsellä ”fileoidaan” kuori leikkuulautaa vasten irti.

Marmande-lajike on litteänleveä ja poimuinen. Se kasvattaa vaihtelevan kokoisia hedelmiä, jossa siemenet ovat pieniä. Marmande kypsyy aikaisin.

Mary Robinson on jättikokoinen lajike, jonka hedelmät voivat painaa jopa 400 g. Sen maku on täyteläinen ja sisus mehukas.

Ananas Noire on kirjava lajike, joka on tuorekäytössä edukseen erikoisen värityksensä takia. Se on sisältä vihreän punakeltainen ja pinnalta pinkin, vihreän ja punaisen kirjava. Rakenteeltaan ja maultaan se on silti myös erinomainen tomaattikastikkeeseenkin.

BSAG-TOT-RUS on aikaisin kypsyvä häränsydäntomaatti, joka on sisältä tiivislihainen ja väriltään kellanoranssi tai kalvakan punainen. Nimi tulee suuresta, sydämen muotoisesta hedelmästä. Sen maku on hienoarominen ja hedelmäinen.

Pihvitomaatin käyttövinkkejä:

Kaiken kastike

Kalttaa tai fileoi kuori irti, paloittele pieneksi, heitä kattilaan ja mausta timjamilla ja muilla mieluisilla yrteillä, valkosipulilla, tuoreella inkiväärillä, fariinisokerilla suolalla ja ripauksella sokeria. Lorauta joukkoon rypsiöljyä. Heitä mukaan chiliä tai jätä kokonaan pois. Keittele hämmennellen jonkin aikaa. Jos jaksat keittää pidempään, maut tiivistyvät ja rakenne paksunee. Tämä kastike on hyvää kaiken kanssa, sillä se sopii paistetun tai savustetun kalan kastikkeeksi, lihan lisukkeeksi, kastikepohjaksi erilaisiin ruokiin ja jopa salaattikastikkeeksi.

Jakotomaatti Jättikokoisesta tomaatista riittää monelle. Poista kuori fileoimalla tai kalttaamalla. Poista kanta ja lohko tomaatti niin, että palat jäävät hivenen kiinni toisiinsa. Mausta palat vinaigrettellä tai lorauta päälle laadukasta öljyä, suolaa, sitruunamehua ja muita mausteita.

Kirsikkatomaatit ja muut pikkuruiset lajikkeet

Pienet tomaatit ovat parhaimmillaan tuorekäytössä, mutta soveltuvat patoihin ja kastikkeisiin yhtä lailla kuin isommatkin lajikkeet. Kun ne heittää kokonaisena keittoon tai pataan vasta kypsennyksen viime minuuteilla, säilyttävät ne muotonsa ja koristavat hauskasti ruuan.

Uunissa puolikkaina puoliksi kuivatut kirsikkatomaatit tiivistävät makeuden ja ovat todella herkullisia ruuan koristeena, leivän päällä ja lisukkeena. Halkaise, sivele öljyllä ja ripauta päälle suolaa ja pippuria. Kuivata miedossa, 120 asteisessa uunisssa puolikuiviksi. Aikaa kuluu tomaatin koosta riippuen tunnista pariin tuntiin.

Arielle-lajiketta kutsutaan rusinatomaatiksi. Se on saanut nimensä siitä, että sen voi kuivata köynnöksessä, jossa se on kypsynyt. Tomaatti on niin pienikokoinen ja kuoreltaan läpäisevä, että se haihduttaa kosteutta kuoren läpi. Köynnöksessä kuivattamisessa ilmastointi ja sateelta suojaaminen ovat tärkeitä, jotta homeet eivät iske siihen kiinni.

Gardener’s Delight on perinteikäs, keskikokoinen kirsikkatomaatti. Se on helppohoitoinen ja mutkaton viljeltävä ja kasvattaa pitkät tomaattitertut. Hedelmät ovat mainioita tuoreena ja vaikkapa puolikkaina grillattuna.

Black Cherry –lajikkeen pyöreät, ruskeanpunertavat, tummat hedelmät ovat kuin suuria viinirypäleitä. Se on niin näyttävä, että on parhaimmillaan tuorekäytössä.

Päärynätomaatti on pikkuruinen, päärynän muotoinen, yleensä keltainen tomaatti. Se on makea kuin karamelli ja siksi lasten suosiossa. Sitä kannattaa napsia suoraan köynnöksestä sitä mukaa kun hedelmät kypsyvät.